Opava - Vtěsnat týden do jednoho dne letos museli organizátoři 13. ročníku pěší pouti z Opavy na Velehrad. Kvůli doznívající pandemii koronaviru se poutníci místo šlapání kilometrů krajinou Slezska a Moravy, vydali v pondělí 6. července na autobusový zájezd. Na autobusovou pouť se přihlásilo dvakrát více lidí než šlo v minulých letech pěšky. Celkem jich bylo 170.


Opava Velehrad 2020


„Pouť byla letos hodně specifická - místo týdne putování, putování pouze jeden den. ‚Vlastní pohon‘ vystřídal autobus - což ale nebylo vůbec na škodu - díky tomu se přidalo spoustu poutníků, kteří by si jinak pěší putování nemohli dovolit jak ze zdravotních tak časových důvodů,“ uvedl jeden z účastníků putování Kamil Bančík.

Patronem letošního putování byl vybrán bl. Richard Henkes, mučedník z koncentračního tábora v Dachau, který působil na území naši ostravsko-opavské diecéze a který byl 14. září 2019 blahořečen v německém Limburgu. Každý z účastníku pouti na připomínku letošní pouti dostal placku s jeho portrétem. Během dne se také poutníci zamýšleli nad jeho svědectvím dnešní době.

Iniciátor pěších poutí P. Bartłomiej Blaszka z farnosti Hať u Hlučína i přes změnu charakteru putování v itineráři zájezdu nevynechal místa spojená s minulými dvanácti ročníky. Autobusy zastavili v Bělotíně, Paršovicích a v Traplicích. „Cestou jsme symbolicky navštívili vesnice, ve kterých bychom při standardní pouti přespávali Jako obvykle nás Všude přijali s obrovskou laskavostí, otevřeností a výbornou buchtou,“ dodal Kamil Bančík.

Poutníci nakonec nepřišli o zážitek z pěšího putování. Posledních 8 kilometrů z Traplice přes Jalubí došli na Velehrad po svých. Na místě je čekalo setkání s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem i apoštolským administrátorem diecéze biskupem Martinem Davidem. Závěr putování patřil mši svaté ve velehradské bazilice.

Foto: Kamil Bančík

Pin It