Ostrava – Bohoslužby v katolických kostelích už budou vypadat jako před pandemií koronaviru. O návratu k liturgické praxi před zavedením omezení rozhodli v úterý 7. července biskupové na plenárním zasedání na Velehradě. Zrušení všech opatření však neplatí plošně. „Omezující opatření je třeba nadále respektovat tam, kde je místní civilní autority vyhlásí z důvodů většího výskytu onemocnění,“ uvádí ve svém prohlášení ČBK.


PozdraveniPokoje


Právě na území ostravsko-opavské diecéze jsou dva okresy, které mají vládou nařízená opatření dál dodržovat a v minulých dnech jim byla ještě zpřísněna. „Zrušení všech opatření se ale netýká okresů Karviná a Frýdek-Místek, kde jsou aktuálně protiepidemická opatření zpřísněna,“ uvedl apoštolský administrátor diecéze Mons. Martin David. "Děkuji všem, kteří projevili svou ohleduplnost a tato opatření respektovali, a také všem, kteří je budou po nezbytně nutnou dobu dále respektovat tam, kde je to potřeba," dodal biskup.

Pro ostatní okresy v diecézi však již platí běžný režim jako v čase bez nemoci Covid-19. „Na plenárním zasedání ČBK na Velehradě bylo rozhodnuto, že je možné z liturgie odstranit všechna protiepidemická opatření zavedená v minulých měsících. Prakticky to znamená, že je možné obnovit užívání svěcené vody v kropenkách, pozdravení pokoje i podávání svatého přijímání do úst,“ upřesnil biskup Martin David.

I přes aktuální uvolnění je však dál na místě opatrnost. Kdo má obavu z šíření nemoci, může nosit v kostele roušku nebo si desinfikovat ruce. K obezřetnosti vyzývá i vedení diecéze. „Prosím, dbejme všude i nadále s obezřetností na zvýšenou hygienu a možné šíření nemoci nepodceňujme,“ dodal biskup Martin David.

Foto: Zbyněk Šišpera/Člověk a Víra

Pin It