Ostrava - Přípravy na letošní Noc kostelů nebyly zbytečné. Lidé se i přes obavy z koronavirové nákazy vydali navštívit kostely a modlitebny různých církví. Pod rouškou tmy a s rouškou na tváři mohli zažít, jaké to je, když se do kostelů snese noc.

Přestože počet tzv. návštěvnických vstupů klesl oproti loňskému roku o polovinu, byli pořadatelé rádi, že po měsících zavřených kostelů si do nich lidé cestu našli. „Letošní Noc kostelů vnímám pozitivně, u návštěvníků byla cítit i radost, že mohou někam zajít,“ uvedl Miroslav Přikryl, vedoucí Odboru dotačních projektů a církevní turistiky při ostravsko-opavském biskupství.

Programy katolických farností a společenství různých protestantských církví v 88 otevřených církevních objektech zaznamenali v pátek 12. června 13 273 návštěvnických vstupů. V loňském roce jich bylo 27 913 a před dvěma lety ještě o 4 tisíce více. Nervozitu pořadatelů, jestli lidé vůbec po měsících zákazů a omezení přijdou, zájem překvapil. „Celkově jsme očekávali výrazně nižší návštěvnost. Na řadě míst bylo samozřejmě méně návštěvníků než v minulých letech, ale byla také místa, kde přišlo více lidí než loni,“ podotkl Přikryl.

Větší zájem zaznamenali například v kostele sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se počet návštěv zvýšil o 150, do farního kostela sv. Martina v Krnově přišlo o 100 lidí více než loni a do kostela sv. Benedikta v Krnově-Kostelci, kde v roce 2019 napočítali 22 návštěvnických vstupů, jich letos bylo 33.

Noc kostelů 2020 navštívili na různých místech v diecézi fotoreportéři společenství Člověk a Víra. Svými fotoaparáty zachytili atmosféru v katedrále Božského Spasitele i v kostele sv. Václava v Ostravě, fotilo se v kostele sv. Vavřince v Paskově, u sv. Jana a Pavla v Místku, ve frýdeckém farním kostele sv. Jana Křtitele a fotograf byl také v kostele sv. Josefa v Janovicích, sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí i v kostele Nejsvětější Trojice na Ostravici.

Vybrali jsme z galerie Člověk a Víra snímky těchto autorů: Zdeněk Poruba, Ivana Bužková a Roman Polách

Pin It