Diecéze - Také letos budou součástí slavnosti Těla a Krve Páně průvody s Nejsvětější Svátostí mimo prostory kostelů. V některých farnostech přímo v den slavnosti, tj. ve čtvrtek 11. června, v jiných v neděli 14. června.

 

Rovněž v letošním roce se v řadě farností rozhodli uspořádat Božítělový průvod. Počet těchto farností je oproti minulým letům z důvodu reakce na dobře známé skutečnosti nižší, přesto někde věřící vyjdou po mši za Ježíšem do ulic svých měst, potažmo obejdou alespoň kostel.

V Místku budou ve čtvrtek 11. června mše sv. slouženy v 7.00 a 17.00, přičemž po té druhé půjde eucharistické procesí k oltáři u sochy Panny Marie na náměstí Svobody. Děti přitom budou eucharistickému Kristu vystýlat cestu květy z připravených košíčků.

V Ostravě-Třebovicích započne čtvrteční Božítělový průvod po bohoslužbě začínající v 17.30.


Na stejnou hodinu mají naplánované zahájení mše sv. v Hradci nad Moravicí, po ní vyjdou věřící ke dvěma oltářům – první bude u kaple sv. Jana, druhý u boční brány.

Božítělový průvod protne i Opavu, kde spojí dva kostely – kostel sv. Vojtěcha, kde nejprve proběhne od 18.00 mše sv., a kostel Svatého Ducha, kde procesí vyústí.

Ve dvou farnostech obkrouží Božítělový průvod chrám – v Krnově na Cvilíně a Bílovci. Zatímco v poutní cvilínském kostele začne mše sv. v 18.00 a spojí farnosti děkanátu, v Bílovci se tak stane v 19.00.

V dalších farnostech přesunuli slavnost Těla a Krve Páně na neděli 14. června.


Farnost Ostrava-Plesná uspořádá procesí po mši sv. se začátkem stanoveným na 8.00 k prvním dvěma kaplím, které se nenacházejí na silnici a u kterých lze zajistit rozestupy mezi lidmi.


V Mořkově obejde eucharistické procesí kostel po mši sv. začínající v 8.30.


O 15 minut později, tj. v 8.45, se shromáždí věřící v kostele v Opavě-Komárově, aby po bohoslužbě vyšli v Božítělovém průvodu ke čtyřem kaplím rozmístěným v obci.

Jablunkov pak v neděli uvidí procesí na náměstí po mši sv. začínající v 9.00.

Pin It