Vatikán - Apoštolská penitenciárie vydala v pátek 20. března 2020 dekret o plnomocných odpustcích a nótu o kolektivním rozhřešování. Zmíněný dekret uděluje zvláštní plnomocné odpustky věřícím, postiženým virovým onemocněním Covid-19, jinak nazývané Koronavir, jakož i pracovníkům ve zdravotnictví, příbuzným a všem těm, kdo jakýmkoli způsobem – i modlitbou – pečují o nemocné.

Vzhledem ke krizové situaci, která nastala zvláště v některých lokalitách, oznamuje Apoštolská penitenciárie zvláštní nótou, týkající se udělování svátosti smíření, že v těchto místech vstupuje v platnost možnost, kterou uvádí Kodex kanonického práva (kán. 962, § 2 CIC), totiž „rozhřešení více kajícníků najednou bez předchozího jednotlivého vyznání“.

Zdroj: www.radiovaticana.cz 

Co je to generální absoluce popisuje morální teolog ThDr. Jiří Skoblík v manuálu pro zpovědníky těmito slovy: 

Generální absoluce

(pojednává o ní can. 961-3)
Bez předchozího individuálního vyznání hříchů je dovolená:

  1. . když v nebezpečí smrti nestačí čas k individuální zpovědi,
  2. když nastala "gravis necessitas". V případě velkého počtu kajícníků a nedostatku zpovědníků není možno v přiměřené době všechny vyzpovídat, takže kajícníci by bez vlastní viny museli dlouho zůstat bez rozhřešení. Tento případ nenastává, když dojde k velkému návalu kajícníků momentálně, jak to může být při velké církevní slavnosti nebo pouti. Úsudek o této situaci náleží diecéznímu biskupovi.

Pro takový případ se vyžaduje stejná dispozice kajícníka jako při individuální zpovědi, zároveň vůle kajícníka vyznat se individuálně ze všech dosud nevyznaných těžkých hříchů v přiměřené době. Přijmout další generální absoluci, aniž by se mezitím uskutečnila individuální zpověď, je dovoleno pouze z přiměřeného důvodu. Duchovní správci mají poučit věřící v případě generálního rozhřešení o požadovaných předpokladech (příslušné dispozici a vůli individuálně se vyznat z těžkých hříchů) a při hrozícím nebezpečí smrti pomoci kajícníkům při vzbuzení lítosti (CIC připomíná "praemittitur exhortatio".)

Zdroj: http://ktf.cuni.cz/~skoblik/km_puvodni/slovo.htm 

Pin It