Nikdo nemůže říci: „Ježíš je Pán,“ leč v Duchu svatém.“ (1 Kor 12, 3b). 

Ježíš byl umučen, ale vstal z mrtvých. Dokázal, že má moc. Dokázal, že je schopný splnit každý příslib, který vyslovil, když chodil po této zemi. Dokázal, že není silnější bytosti než on. Pro mě to znamená, že jen jemu má smysl sloužit, jen pro něho žít. Chci být s ním, protože on je Pán. Není jiného.

Toto mi přišlo na mysl po přečtení dnešního evangelia, zejména jeho posledních dvou vět: „Vaše slovo buď ‚ano, ano – ne, ne‘; co je nad to, je ze zlého“ (Mt 5, 37).

Zabředáváme v našich církevních kruzích do všeličeho. Potraty, registrovaná partnerství, Istanbulská smlouva, rozvody (ty už asi vůbec neřešíme, tak jsme si na ně zvykli…) Ale to všechno jsou jen zástupné problémy, které nás odvracejí od toho, co je podstatné – že Ježíš byl umučen, zemřel a vstal z mrtvých. Jestli toto nehlásáme a nežijeme, potom se pochopitelně vrháme na řešení podružných problémů (to neznamená, že nejsou důležité), které by možná vůbec nevznikly nebo by byly o dost méně významné, kdyby byl Ježíš vždy a všude pro nás, co jsme pokřtění, Pánem.

Hlásal jsi už někomu umučení, smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista? Můžeš (nahlas) říct: „Ježíš je Pán!“?

Pros dnes o Boží milosrdenství – pro sebe, pro své blízké, pro ty, s nimiž ses ještě nesmířil. Pros, abyste našli cestu k Ježíši tak, abyste mohli kdykoliv a kdekoliv s čistým srdcem hlásat: „Ježíš je Pán!“

Svatý Serafim Sarovský zdravil každého, kdo k němu přišel: „Radost má! Kristus vstal z mrtvých!“

Stačí. Ano – ano, ne – ne.

Převzato a přeloženo do češtiny s laskavým svolením autora a žilinské diecéze z portálu: http://dcza.sk 

Přeložil: Mgr. Bc. Pavel Siuda

Pin It