Kroměříž –  Ve věku nedožitých devadesáti let zemřel v sobotu 18. ledna 2020 v Kroměříži P. Stanislav Lekavý, politický vězeň minulého režimu a dlouholetý správce poutního místa Panny Marie Pomocné (Maria Hilf) u Zlatých Hor. P. Lekavý se narodil 10. května 1930 v Josefově okres Hodonín. Jeho životní cesta byla plna nečekaných překážek, ve kterých se ale upevňovala jeho víra.

Rozloučení pro děkanáty Jeseník, Bruntál a Krnov bude na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor v sobotu 25. ledna ve 14.00 hodin. 

Poslední rozloučení s drahým zesnulým se bude konat v úterý 28. ledna 2020 ve 14 hodin z kostela Všech svatých v Josefově u Hodonína na místní hřbitov.

V roce 1948 ve svých 18 letech byl zatčen pro nelegální šíření tiskovin. Po fyzickém týrání dostal v korekci otravu krve a byl na pokraji smrti. Jen živá víra v pomoc Boží jej zachránila. Byl neustále sledován a perzekuován státní policií. V roce 1968 započal dálkově teologické studium, které bylo dva roky na to zakázáno, a musel proto studovat tajně. V roce 1979 byl tajně vysvěcen na kněze. Do pastorace v diecézi byl začleněn ale až dne 25. 10. 1998, kdy byl ustanoven nejprve farním vikářem ve farnosti Petrovice u Krnova a pak rektorem poutního kostela Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách. Stal se jakoby duší tohoto poutního místa. Zasloužil se také o záchranu kostela v Horním Údolí. P. Stanislav Lekavý byl znám svým citlivým postojem ke všem, kdo trpí. Fyzicky, byla jeho životní cesta klikatá, ale ve víře kráčel přímou cestou spravedlivých. V roce 2012 odešel na odpočinek k Milosrdným sestrám Svatého Kříže v Kroměříži v témže roce ho diecézní biskup František Václav Lobkowicz ocenil medailí svaté Hedviky za obětavou službu rektora poutního kostela Panny Marie Pomocné, za záchranu kostela v Horním Údolí a příkladný kněžský život. Podrobnosti o pohřbu budou zveřejněny později.  R. I. P.

Podrobnější životopis P. Lekavého najdete na webu ÚSTR

Rozhovor s P. Lekavým si můžete poslechnout na webu Paměti národa

Parte ke stažení. 

Pin It