Ostrava - Dominik Maxmilián Ramík, který pochází z Bašky u Frýdku-Místku, bude vyprávět o své zkušenosti laického misionáře v ostrovním státu Vanuatu v oblasti Oceánie, kde působí již sedm let. Beseda začíná v úterý 17. 12. v 17.00 hodin v ostravském klubu Atlantik na ulici Čsl. Legií 7 a je součástí cyklu Narovinu.

Do oblasti Oceánie se mladý muž dostal po letech cestování a studií. Na svých webových stránkách http://dominicweb.eu zaznamenal 20 svých cest, z nichž polovina směřovala do Jižního Pacifiku. Od roku 2013 působí v misii Lowanatom ve stejnojmenné vesnici, která patří do oblasti Vanuatu. Na místní misijní škole Collège Technique et Lycée de Lowanatom (CTL) vzdělává místní děti a studenty v oboru informatiky. Frankofonní technická střední škola a gymnázium je zřízena a spravovaná bratry z kongregace Bratrů Nejsvětějšího Srdce, kteří zde působí jako misionáři.

"Cestování otvírá oči. Člověk může strávit hodiny koukáním na dokumentární filmy z celého světa a myslet si, že chápe jeho problémy, že ví, jak to tam nebo onde chodí a ví také, že tam či onde jsou lidé takoví a takoví. Nebo se může zvednout z křesla, odjet, dotknout se reality a ... pochopit, že ona ta realita je docela, docela jiná. Žít někde měsíc, dva, a proč ne třeba rok s místními lidmi, jejich způsobem a v jejich podmínkách, sdílet jejich radosti a obavy, až se člověku všichni ti neurčití a cizí "Wallisané", "Malgaši", "Rwanďané" ... změní na konkrétní osoby, jména, přátele. Takové cestování otvírá oči ... i srdce. A takové cestování mi dává největší smysl," píše na svém webu Dominik Maxmilián Ramík, kde se věnuje také nejrůznějším exotickým jazykům.

Foto: http://dominicweb.eu/

 

Narovinu171219

Pin It