Kravaře/Opava/Ostrava - Na přednášky generálního sekretář České biskupské konference P. ThLic. Ing. Stanislava Přibyla, Th.D., CSsR, zve Karmelitánské nakladatelství. Hovořit bude o své knize Karlův most v souvislostech víry a ducha, kterou toto nakladatelství vydalo v tomto roce. Na setkání s autorem knihy v Kravařích, Opavě a Ostravě bude možné publikaci získat se slevou a navíc si ji nechat i podepsat.

Přednášky s autogramiádou se uskuteční na třech místech. Nejdříve si povídání o Karlově mostě vyslechnou lidé v Kravařích v úterý 15. října. Do farního sálu jsou zvaní od 16.00 hodin. Další přednáška je naplánována na stejný den v Opavě. Od 18.00 hodin v aule Slezské univerzity. O den později ve středu 16. října pak stejná akce proběhne v Ostravě v sále fary u katedrály Božskéjho Spasitele. Začátek setkání je v 15.00 hodin.

Skutečnost, že si katolický kněz, redemptorista, bývalý generální vikář litoměřické diecéze a současný generální sekretář České biskupské konference a pražský rodák vybral téma Karlova mostu, není náhoda. Od roku 2016 totiž studuje dějiny umění na FF UK v Praze. Navíc rád fotografuje a hraje na varhany.

Starobylý kamenný most přes Vltavu, který je bezesporu nejkrásnějším mostem světa, je tak významným uměleckým dílem, že o něm Stanislav Přibyl napsal rovnou celou knihu. Nejde o klasického průvodce, který jen suše popisuje architekturu a historii. Za každou sochou se totiž skrývá příběh, někdy dokonce i několik příběhů: o světci, sochaři, donátorovi, či opravách.

V knize se tak můžete například dozvědět, že údržba a opravy mostu se hradily z mostního cla a ze solní daně, kdo to byla sv. Luitgarda, nebo proč je v Česku tak rozšířené jméno Josef. Ale i to, že socha českého Bruncvíka byla původně francouzským rytířem Rolandem.

O tom všem a ještě mnohem víc se dozvíte přímo od autora na přednáškách, který prezentaci doplní promítáním fotografií. Nejvíc informací však najdete v samotné knize, kterou bude možné zakoupit knihu s jedinečnou 20% slevou. Místo běžné ceny 499 Kč bude nabízena jen za 399 Kč. Zájemci si také mohou publikaci nechat podepsat autorem.

Ukázky z knihy najdete na webu Karmelitánského nakladatelství. Knihu je také možné objednat v e-shopu. 

Jednotlivé přednášky jsou pořádány ve spolupráci s Římskokatolickou farností Kravaře, Českou křesťanskou akademií - pobočka Opava a Římskokatolickou farností Moravská Ostrava.

Pin It