Ostrava  - Farnost Ostrava-Přívoz se připravuje na oslavy 120. výročí posvěcení kostela Neposkvrněného početí Panny Marie. Mši svatou bude u příležitosti kulatého jubilea celebrovat ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Bohoslužba začíná v neděli 11. srpna v 10.30 hodin. Místní věřící současně oslaví 25 let od příchodu řádu paulínů do farnosti Ostrava-Přívoz.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie měl být původně dostavěn již o rok dříve a vysvěcen k 50. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Proto býval v minulosti označován jako „jubilejní císařských kostel“.  Dostavět se jej podařilo až v roce 1889, kdy jej 15. srpna přijel z Olomouce posvětit arcibiskup Dr. Theodor Kohn. Svěcení se zúčastnil i arcivévoda Evžen jako zástupce císaře Františka Josefa I.

Výstavbou kostela se tak podařilo naplnit touhy místních obyvatel po samostatné farnosti. Dosud byli odkázání na kostel sv. Václava v centru Ostravy. Šance na stavbu kostela vzrostla po povýšení Přívozu na statut města ve 2. polovině 19. století.  Dne 3. dubna 1890 byly schváleny stanovy spolku pro stavbu kostela Panny Marie.

Projekt vypracoval ředitel průmyslové státní školy ve Vídni, Camillo Sitte, který navrhl nejen kostel, ale vypracoval územní plán pro celý Přívoz, který je dodnes oceňován i UNESCEM. Kostel je postaven ve slohu novogoticko-románském. Půdorys kostela je tvořen křížovou lodí, do níž je vepsána oválně protáhlá rotunda, jež je sklenutá klenbou s velkým rozpětím dle Monierova systému. Délka kostela je 36.43 metrů, šířka 27 metrů.

Více o historii kostela se dočtete na stránkách farnosti Ostrava-Přívoz.  

Pin It