Stará Voda – Poutní kostel sv. Anny a sv. Jakuba staršího ve Staré Vodě u Libavé se v pátek 24. května poprvé zapojí do akce Noc kostelů. Z věhlasného poutního místa, jehož počátky sahají do poloviny 13. století, zbyl pouze barokní kostel sv. Anny a sv. Jakuba Většího z roku 1688. Okolní budovy včetně kláštera a gymnázia byly zničeny v poválečném období, kdy se vesnice stala součástí vojenského prostoru.

Přitom poutní místo bylo v minulosti také sídlem kláštera rádu piaristů, kteří zde v letech 1690 až 1695 zřídili studentskou kolej a úspěšně ve Staré Vodě působil až do roku 1922. Studovali zde mj. Jan Evangelista Purkyně a Antonín Cyril Stojan, pozdější olomoucký arcibiskup.

"Po odchodu piaristů zde působili krátce redemptoristé a do r. 1930 benediktini,“ uvedl Jan Pečínka, zástupce vedoucího skautského oddílu Poutníci Čechovice, kteří se na obnově poutního místa podílejí a budou mít během Noci kostelů průvodcovskou službu. Právě Junáci se podíleli na obnově poutního kostela a areálu po jeho navrácení církevním účelům po roce 1989. „Junáci se podílejí  na obnově poutního areálu již 25 let a pomáhali  jim i  skauti z Kanady, Polska a dalších zemí,“ dodal Jan Pečínka.

Kostel a celé poutní místo bylo značně zdevastováno vojáky, kteří celou obec po vyhnání německého obyvatelstva v roce 1946 zahrnuli do vojenského výcvikového prostoru Libavá a na původních domech cvičili střelbu z tanků a děl. Nic nepomohlo tomu, že byl kostel v roce 1951 prohlášen za chráněnou památku. „Již v roce 1956 byly odvezeny prostřílené varhany, které opravené fungují v kostele v Litovli. Stejně byl tak střelbou poškozen oltářní obraz (2,5 x 4,5 m), který byl převezen později do Kroměříže. Ostatní zařízení kostela bylo postupně zničeno.  Po roce 1968 se negativně na interiéru kostela podepsala přítomnost Sovětské armády,“ dodal skaut Pečínka.

Návštěvníci Noci kostelů, kteří se vypraví až do Staré Vody, si budou moci prohlédnout poutní kostel - dílo císařského architekta G. P. Tencalliho. Tento italský stavitel projektoval také poutní kostel na Svatém Kopečku u Olomouce, budovu arcibiskupství v Olomouci a zámek v Kroměříži. Další podrobnosti z pohnuté  historie kostela a poutního místa si mohou návštěvníci kostela vyslechnout z výkladu spisovatelky a historičky Jany Krejčové.

Kostel bude během Noci kostelů otevřený od 18.00 do 21.00 hodin. Návštěvníci kostela mohou získat knihu Kronika Libavska, novou turistickou známku, zvoneček z dílny zvonařů Dytrychových, pohlednice a další suvenýry.

Více o poutním místě najdete na http://www.ado.cz/poutni/stara_voda/stara_voda.htm

Pin It