Lukavec - V neděli na Boží hod velikonoční 21. 4., se jako již každým rokem v Lukavci u Fulneku udála velká sláva. Tzv. „Rajtaři“ = jezdci na koních, zde zvěstovali Zmrtvýchvstalého Krista nejen mezi sebou, ale tuto zvěst roznášeli do polí a po vesnici.

Starodávného křesťanského zvyku, jehož původ sahá až do středověku, se letos zúčastnilo 22 jezdců na koních. Hodinu po poledni se jezdci začali sjíždět u zdejšího pivovaru, pak vyjeli na kopec ke kostelu. Svou jízdu začali, za vyzvánění zvonů, nejprve kolem kostela a přilehlého hřbitova, pak vyjeli do polí nad Lukavcem, objížděli horní konec vesnice a přes luka pokračovali do osady Nové Dvory. Při jízdě zpívají píseň z 15. století „Vstal z mrtvých“ přičemž se střídají s muzikanty. Tito zahrají jednu sloku a pak je svým mužným zpěvem vystřídají jezdci na koních.

Vpředu před jezdci jede tzv. Křížový otec, který v rukách drží kříž – též se mu říká Kreutzvater. Tento kříž veze pak od domu k domu a lidé jej uctívají políbením. Když je u stavení velký dvůr, jezdci vjedou dovnitř a objedou jej, stále se střídá muzika a zpěv. Letošním Kreutzvaterem byl Václav David. Tímto způsobem se objede celá obec.

Jízda končí u pomníku padlých pod kostelem, kde muzikanti zahrají tři sloky písně: „Bože chválíme Tebe“, jezdci také uctí kříž a odjíždějí. Celá slavnost je zakončena svátostným požehnáním v místním kostele sv. Jana Křtitele a také průvodem jezdců a věřících kolem kostela. Na úplný závěr se jezdci seřadili a za tónů muziky se vydali horní konec vesnice.

Foto: Nela Franková/Člověk a víra

Celou fotogalerii najdete na Člověk a víra

Pin It