Diecéze - Tento týden začíná 13. ročník Národního týdne manželství, který nese motto „Zabijáci manželství a jak se jim bránit“. Každý rok se v rámci tohoto týdne koná více než 100 akcí po celé ČR. Jejich přehled můžete najít na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz, kde mohou místní pořadatelé registrovat i své akce v rámci Národního týdne manželství a dát tak o nich vědět ostatním. Během Týdne manželství 2019 budou také na více než 50 místech po celé ČR probíhat Manželské večery v rámci iniciativy „Zveme Česko na rande,“ jejíž je Národní týden manželství partnerem.

Také v naší diecézi se koná několik zajímavých akcí, které připravila jak Centra pro rodinu, tak i samotné farnosti. Jejich přehled najdete na konci článku. Ve farnosti Kobeřice u Opavy se na Národní týden manželství připravují důkladně již druhým rokem.

"Nevím, jak je to možné, ale rok od našeho prvního zapojení se do Týdne manželství utekl jako voda, a protože se první ročník mimořádně vydařil, neměli jsme ani letos nad čím přemýšlet a řekli jsme si: Pojďme do toho! A protože s jídlem roste chuť, napadlo nás, zda si ještě jeden den nepřidat. Loni jsme se zapojili od pátku do neděle, tak proč letos nepřibrat ještě třeba čtvrtek? A hele, on je to přímo svátek sv. Valentýna! A co může být lepšího než propojit lásku jednoho k druhému s krásným českým rčením, že „Láska prochází žaludkem“? Takže přímo na den sv. Valentýna se sejdeme na Večeři pro (za)milované, kterou od 19.00 pořádáme v Restauraci Familie v Kobeřicích, kdy po romantické večeři bude od 21.00 hrát DJ. Na pátek letos počítáme s přednáškou o. L. Engellmanna na téma „Vývojové fáze manželství“, která začne v 19.00 ve farní zkušebně. Jako loni bude i letos přednáška interaktivní, budeme diskutovat, ptát se a objevovat. Každý, kdo přijde, může přinést občerstvení a po ukončení přednášky ještě společně dovykládáme, co bude potřeba. Sobota dopoledne patří pochodu pro rodiny s dětmi a další nadšence. Start bude na autobusovém nádraží v Kobeřicích v 10.00 a trasa bude zvolena tak, aby ji mohli absolvovat všichni zájemci od těch nejmenších v kočárcích až po nejstarší účastníky. Konec výletu bude v restauraci U Kašných v Kobeřicích, kde bude opět domluven oběd v podobě silného vývaru a poctivého guláše. Neděle pak bude patřit slavnostní mši svaté v 10.00, na které budou mít všichni manželé možnost nechat si znovu požehnat své snubní prsteny. My – jako manželé – budeme mít na starosti čtení, přímluvy, obětní průvod a částečně také zpěv. A pozor: pro všechny ženy, které přijdou, bude mít pan farář malé, ale milé překvapení.

Celý Týden manželství si pak zakončíme v neděli 15.00 divadlem a dílničkami pro děti opět v restauraci Familie v Kobeřicích. Vstupné bude max. 50,- Kč. Takže takový je letos náš program týdne manželství. Budeme moc rádi za modlitební podporu a pevně věříme, že se projeví na účasti, kdyby byla alespoň taková jako loni, bude to super!"

Helena Krautwurstová

PŘEHLED UDÁLOSTÍ: 

Zveme Česko na rande - Valentýnské rande pro manžele, na kterém po romantické večeři připravili lektoři z Centra pro rodinu krátké povídání. Pár bude mít i prostor na popovídání v soukromí. Cena 200,-/pár.

Ostrava-Poruba, prostory KAFÁRNY: úterý 12. 2. od 17.30 do 21.00, podrobnosti na tel. 731 625 618.

Ostrava-Zábřeh, G-centrum: čtvrtek 14. 2. od 17.30 do 21.00. 8.00, podrobnosti na tel. 731 625 618.

Přednášky

Večer pro nás dva se koná 12. 2. od 18.00 v Katolickém domě v Kopřivnici, na téma Zabijáci manželství, aneb jak udržet vztah čistý přednáší Irena a Petr Smékalovy, 200,-/os., přihlášky na info@kopřivnice.org.

Na téma Překážky trvalého vztahu budou 17. 2. od 16.00 hovořit manželé Iva a Jan Zajíčkovi v Kulturním domě v Chotěbuzi. Součástí přednášky bude výstava Svoji.

Kurz Manželské večery - Kurz Manželské večery - série několika setkání pro páry, které chtějí budovat pevný vztah.

Studénka, budova staré fary: první setkání v úterý 12. 3. od 18.15, více na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 731 625 617.

Havířov, Pizzeria Max: první setkání v úterý 19. 2. od 17.30, více na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 737 564 398.

Pouť ke cti sv. Valentýna

Pouť ke cti svatého Valentýna začíná 17. 2. v 10.30 mší svatou v kostele sv. Valentýna v Bravanticích a celebruje ji P. Marek Žukowski, zpěvem mši sv. doprovodí schola z Opavy. Po ní následuje společné setkání, občerstvení a doprovodný program poutníků v Kulturním domě.

Pin It