Odry – Investice přesahující 30 milionů korun umožnily na Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole sv. Anežky České v Odrách rozšířit kapacitu pro ubytování studentů. Z půdních prostor, které prošly kompletní rekonstrukcí včetně výměny střechy a krovů, rozšířila škola kapacitu Domova mládeže o 24 lůžek. Nové prostory Domova mládeže školy požehnal ve středu 6. února biskup František Václav Lobkowicz a pomocný biskup Martin David.

Největší část nákladů opravy neslo Biskupství ostravsko-opavské, které je zřizovatelem školy. Na rekonstrukci školy se podílelo také Město Odry částkou půl milionu korun a 200 tisíc korun přispěl Moravskoslezský kraj. Celkové náklady rekonstrukce dosáhly částky 30 700 000 korun.

„Nový domov mládeže vytvoří kapacitu pro 24 děvčat a pomůže naší škole řešit dlouhodobý převis zájmů našich studentek o ubytování. Vyřešení tohoto problému je pro nás jeden ze zásadních úkolů, protože u mnoha uchazečů o studium u nás je nedílnou podmínkou možnosti studia také zajištěné ubytování,“ uvedla ředitelka školy Pavla Hostašová.

Součástí podkrovního patra v části určené domovu mládeže je dále pokoj vychovatelek, kuchyňka, společenská místnost a technické místnosti. Část podkroví je věnovaná také škole. Nová učebna bude sloužit jako ateliér a bude zde také zázemí pro učitele ve dvou kabinetech.

Práce na rekonstrukci celého patra školy byly zahájeny v červnu a dokončeny na konci roku 2018. Stavební firma opravila havarijní stropní konstrukce ve 3. nadzemním podlaží, kde vyměnili také všechna okna. Druhou součástí stavby bylo zvýšení 4 nadzemního podlaží, realizace nové střešní konstrukce a střechy a vybudování domova mládeže v půdních prostorách.

Celkové náklady na postupnou rekonstrukci budov Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole sv. Anežky České v Odrách přesáhly za posledních 15 let částku 100 milionů korun.

Slavnostní den zahájila mše svatá v kostele sv. Bartoloměje v Odrách. Celebroval ji biskup František Václav Lobkowicz, pomocný biskup Martin David, místní duchovní správce P. Petr Kuník, školní kaplan P. Pavel Obr a školní kaplan Biskupského gymnázia P. Tomáš Čirž, Dr. theol. Studenti, pedagogové a další hosté se pak opět sešli v tělocvičně školy. Zazpíval školní sbor Datio pod vedením dirigenta Josefa Zajíčka a ředitelka školy Pavla Hostašová využila příležitosti k poděkování všem, kteří se rekonstrukci školy podíleli. Ocenění dostali také studenti, kteří uspěli v soutěžích Pegagogická poema, Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) a v celostátní literární soutěži Jiřího Šedého. 

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It