Praha - Již ve čtvrtek (22. listopadu 2018) dorazí do České republiky arcibiskup Charles Daniel Balvo, kterého 21. září 2018 jmenoval Svatý otec apoštolským nunciem v České republice.

Nový apoštolský nuncius přiletí do České republiky 22. listopadu 2018 v dopoledních hodinách. Na Letišti Václava Havla ho bude očekávat kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup a předseda ČBK, společně s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, místopředsedou ČBK, a P. Stanislavem Přibylem, generálním sekretářem ČBK. Poté se přesunou do Arcibiskupského paláce v Praze, kde se Mons. Balvo setká s dalšími českými a moravskými biskupy. "Mám radost a novému nunciovi přeji, aby jeho mise v naší zemi byla požehnaná," komentoval příjezd nového nuncia v České republice Stanislav Přibyl.

Mons. Charles Daniel Balvo se narodil v Brooklynu ve Spojených státech amerických 29. června 1951. Na kněze byl vysvěcen 6. června 1976 v New Yorku. Vystudoval kanonické právo. Do diplomatických služeb Svatého stolce vstoupil 1. března 1987, působil postupně v diplomatických zastupitelstvech Svatého stolce v Ghaně, Ekvádoru, Chile, v České republice, Jordánsku a Litvě. 1. dubna 2005 byl jmenován apoštolským nunciem na Novém Zélandu, Cookových ostrovech, ostrově Fidži, Marshallových ostrovech, Kiribati, ve Federativních státech Mikronésie, Nauru, Palau, na ostrově Samoa, Tongu a Vanuatu a apoštolským delegátem Oceánie. 17. ledna 2013 byl jmenován apoštolským nunciem v Keni a stálým pozorovatelem Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a pro lidská sídla (UN-Habitat). 21. prosince 2013 byl jmenován apoštolským nunciem v Súdánu. Hovoří anglicky, italsky, španělsky, francouzsky a vzhledem k tomu, že v minulosti působil jako rada Apoštolské nunciatury v České republice, disponuje i znalostmi češtiny.

Předchůdcem arcibiskupa Balva v úřadu apoštolského nuncia v ČR byl Mons. Giuseppe Leanza, který byl na tento post jmenován 15. září 2011. Funkci opustil v roce 2018 kvůli dovršení limitního věku 75 let.  

Přavzato z: https://www.cirkev.cz/

Pin It