Kopřivnice - Novou učebnu pro výuku jazyků a informatiky požehnal v pátek 9. listopadu biskup František Václav Lobkowicz na ZŠ sv. Zdislavy v Kopřivnici. Ještě dřív, že mu žáci předvedli, jak umí s počítači zacházet, přestřihl s ředitelem školy Ing. Pavlem Jankem červenou pásku před novým výtahem. Církevní školu se podařilo zmodernizovat za peníze Regionálního operačního programu Evropské unie.

Stavební práce začaly ve škole již před oficiálním koncem školního roku. Žákům tak začaly prázdniny již 19. června. Během celých letních prázdnin se ve škole bouralo, zdilo, instalovaly se optické kabely a ocelová konstrukce výtahu. Řemeslníci na modernizaci školy pokračovali i po zahájení školního roku 2018/2019. Výtah byl zkolaudován ve čtvrtek 8. listopadu a o den později jej slavnostně uvedl do provozu biskup Lobkowicz společně s ředitelem školy.

Celková investice ve výši 8,2 milionů korun mířila nejen do stavebních prací a pořízení zdviže, ale především do rozvodů optických kabelů, kudy do školy proudí data vysokorychlostního internetu. Připojení na metropolitní síť usnadní výuku v učebně jazyků a informatiky, která byla vybavena novými počítači. Žáci také mohou při výuce využít deset nových tabletů a dva iPady. Škola také pořídila do modernizovaných tříd nový nábytek.

Evropskou unií dotovaný projekt rekonstrukce ZŠ školy svaté Zdislavy v Kopřivnici vyřešil nevyhovující stav dvoupatrové školní budovy na ulici Štefánikova 117/29. Nový výtah a bezbariérový vstupní vchod školu přizpůsobil programu sociální inkluze a umožní integrovat hendikepované žáky a personál. Z celkových nákladů uhradila dotace EU investice ve výši 6,9 milionů korun. Biskupství ostravsko-opavské jako zřizovatel školy zaplatilo zbývající část nákladů na opravu školy.

Fotogalerie: Na slavnostní zahájení provozu výtahu a požehnání modernizovaných učeben se přišel podívat také starosta města Kopřivnice Ing. Miroslav Kopečný. Děti si pro otce biskupa Lobkowicze připravily ukázku práce na počítači a na chodbě školy mu také zatančily.

Autor fotografií: Miluše Goldová

Pin It