Ostrava - Čtvrt století od založení Centra pro rodinu a sociální péči, z. s., přišly v neděli oslavit stovky uživatelů jejich služeb. Nejdříve se účastníci oslav jubilea sešli v kostele Sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu na mši svaté, kterou celebroval biskup František Václav Lobkowicz. Program po bohoslužbě pokračoval v areálu Lékařské fakulty v Ostravě-Vítkovicích.

Organizátoři připravili deset stanovišť s kreativními dílničkami, skákací hrad, parkur, ukázku cvičených psů, vystoupení klaunů a především divadlo Víti Marčíka. Herec si do Ostravy přivezl osobité zpracování příběhu Robinsona Crusoa, které bavilo děti i dospělé. Posledním bodem programu byl koncert frýdecko-místecké skupiny Hrozen.

Během celého odpoledne bylo možné vyrazit na tzv. Manželské rande a využít tak sváteční den k rozhovorům o svém vztahu. Především s cílem předcházení a řešení partnerských krizí Centrum pro rodinu v roce 1993 vzniklo. Oslavit výročí se svými dětmi přišly desítky mladých rodin, které si na začátku svého vztahu prošly tzv. Školou partnerství nebo Manželskou abecedou zaměřenou na mladá manželství.

Centrum pro rodinu v rámci svého střediska Rodina každoročně organizuje také kurz Manželská setkání nebo Kurz efektivního rodičovství a poskytuje odborné mediace párům, které čelí manželské krizi. Nárůst zájmu o tuto službu je ročně dvacetiprocentní. Úspěšnost mediací je 92 %.

Sociální služby jsou soustředěny pod střediskem Výzva, které se zaměřuje na aktivity pro děti a mladé lidi se zdravotním postižením a jejich rodiny. Odborným poradenstvím, osobní asistencí, odlehčovací službou, půjčovnou pomůcek a také integračním klubem Brána tak pomáhají rodinám, které pečují o postižené děti.

„Všechny rodiny žijí nějaký problém, ale ty s postiženým dítětem mají ještě více problémů ve vztazích. Podle statistik se rozpadá 90 % rodin, kde je postižené dítě,“ upozornil Jan Zajíček, který stál u zrodu Centra pro rodinu a sociální péči a je jejím předsedou.

Zátěž, kterou musí vynaložit manželé pečující o hendikepované děti, se středisko Výzva snaží svými aktivitami snížit a dát tak manželům čas k prožívání jejich partnerského vztahu. „Díky tomu, že se těmto rodinám odlehčilo, tak se rodinné prostředí stalo akceptovatelné. Z ženy-pečovatelky se opět stává manželka a máme zkušenost, že se otcové do těchto rodin vrátili,“ dodal Zajíček.

Fotogalerie: Lucia Petrújová

Pin It