Praha – Vyzvánění zvonů na všech kostelích v Praze, ale také v celé České republice, oznámí návrat ostatků kardinála Josefa Berana do vlasti. Letadlo s ostatky kardinála přistane v Praze v pátek 20. dubna v 18.00 hodin. Zvony se na jeho počest rozezní na pět minut.

O uctění památky kardinála Josefa Berana vyzváněním zvonů rozhodl kardinál Dominik Duka OP. Poklonit se památce statečného svědka víry můžete ve stejný den v 19.00 hodin v kostele sv. Vojtěcha v Dejvicích nebo v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v areálu Strahovského kláštera po 20. hodině.

V sobotu 21. dubna vyjde v 10.00 hodin po krátké modlitbě procesí s ostatky kardinála Berana ze strahovské baziliky přes Pohořelec Loretánskou ulicí na Hradčanské náměstí. Rakev bude vezena na pohřebním voze taženém šestispřežím starokladrubských vraníků. Na Hradčanském náměstí bude v 10.30 rakev z vozu sejmuta a na krátký čas umístěna na katafalk pod oblouk mezi prvním a druhým nádvořím arcibiskupského paláce. Poté vyjde v 10.50 liturgický průvod Bránou gigantů, přes I. a II. nádvoří Pražského hradu do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

V katedrále bude od 11.00 hodin sloužena slavná mše svatá ke cti sv. Vojtěcha. Během bohoslužby bude v blízkosti oltáře vystavena lebka mučedníka sv. Vojtěcha. Rakev bude umístěna před oltářem. Po skončení mešní liturgie, jejímž hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka OP, bude rakev s ostatky kardinála Berana vystavena veřejné úctě do pondělí 23. dubna, kdy po večerní poutní bohoslužbě od 18.00 hodin bude uložena v nově zřízeném sarkofágu.

Papež František povolil převoz ostatků v souladu s poslední vůlí Josefa Berana počátkem letošního roku. Tělo je pohřbeno ve svatopetrské bazilice ve Vatikánu, protože vláda v komunistickém Československu nepovolila návrat kardinálova těla do vlasti. Kněz zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství a církev usiluje o jeho blahořečení.

Foto: kardinaljosefberan.cz

Pin It