Diecéze – Také letos proběhnou v sousedním Polsku desítky Extrémních křížových cest a také letos spojí některé z nich obě naše země. Tři vyústí v České republice, jmenovitě na Maria Hilf, na Cvilíně a ve Frýdku, jedna naopak začne v Jablunkově a bude pokračovat do Polska.

Extrémní křížová cesta (dále jen EKC) je dobrovolná praktika spočívající v ujití vybrané, často dosti obtížné trasy během noci, rozjímání o Ježíšově utrpení a překonávání sebe sama. Putuje se ve skupinkách (maximálně po deseti lidech), přičemž od 1. zastavení je závazné mlčení, vyjma nahlas čteného rozjímání a modlitby na jednotlivých zastaveních.

Trasa má být nejméně 40 km dlouhá (jsou samozřejmě výjimky). Její absolvování by mělo trvat alespoň 8 hodin a převýšení by mělo být nejméně 500 m. Otcem myšlenky těchto vpravdě netradičních křížových cest byl o. Jacek Wiosna Stryczek, předsedající polské pobočky iniciativy Mužská spiritualita. Vloni se jí zúčastnilo na 26 000 věřících. První EKC se konala v r. 2009 a vedla z Krakova do Kalvárie Zebrzydowské, dnes se z Polska rozšířila do celého světa, letos proběhne, popř. proběhne např. v Sydney, Phoenixu, Chicagu, Jeruzalémě, Cardiffu, Amsterdamu, Oslu, Madridu či ve Zborově. Ale také kupř. ve Frýdku či v Jablunkově – již několikátý rok totiž spojí dvě spolu sousedící země, resp. diecéze.

Již v pátek 23. 3. se uskuteční tři EKC vycházející z Jablunkova. V tamním kostele sester alžbětinek bude v 19.30 sloužena mše sv. a po ní vyrazí na sever tři proudy věřících po třech ECK:

Těšínská: Jablunkov – Puńców (30 km)

Trasa: Kostel sv. Josefa u sester alžbětinek v Jablunkově - Groníček - Stożek Wielki - Stożek Mały - Soszów Wielki - Soszów Mały - Przełęcz Beskidek - Czantoria Wielka - Czantoria Mała - Podlesie- Pod Tułem - Leszna górna - Kościół św. Jerzego w Puńcowie

Panny Marie Čenstochovské: Jablunkov – Puńców (33 km)

Trasa: Jablunkov - Písečná - Bahenec - Groniček - Stożek Wielki - Stożek Mały - Soszów Wielki - Przełęcz Beskidek - Czantoria Wielka - Rozdroże pod Małą Czantorią - Leszna Górna - Horní Lištná - Puńców

Svatoanenská Jablunkov – Puńców (40 km)

Trasa: Jablunkov - Návsí - nad Milíkovem - Kozubová - Kamenitý - Babí vrch - Kalužný - Ropice - Šindelná - Javorový - Malý Javorový - Oldřichovice - Lyžbice - Třinec - Osůvky - Puńców

Rovněž v pátek 23. 3. vyjdou účastníci EKC po trase s názvem „Svatojakubská“ z polské obce Lubrza – po mši sv. ve 20.00 v kostele sv. Jakuba, aby nazítří ráno došlo na Maria Hilf a zakončili své 36 km dlouhé putování mší sv. v 8.00 (v polštině).

Trasa: Lubrza - kostel Božího Milosrdenství v Jasione - kostel sv. Michaela v Prudniku - kostel sv. Josefa v Prudniku-Les - kaple v Dębowci – Wieszczyna - Pokrzywna Cicha dolina - Biskupia Kopa - kostel a kaple ve Zlatých Horách - křížová cesta na Maria Hilf

O týden později, tj. ve Svatém týdnu, povedou kroky účastníků SKC do frýdecké baziliky a ke cvilínské Madoně.

Dne 29. 3. vyjde skupina účastníků ECK od kostela sv. Rocha v Zamarskach, a to po mši sv. začínající v 17.00. Trasa s názvem „Panny Marie Frýdecké“ čítá 49 km.

Trasa: Zamarski - Cieszyn - Ropice - Hnojník - Tošanovice - Domaslavice - Frýdek-Místek

A 30. 3. proběhne EKC „Bratří františkánů“, jejímž cílem bude po 34 km putování dílem Polskem, dílem Českou republikou poutní místo Cvilín. Začne u františkánského kostela v Glubczycích po velkopátečních obřadech začínajících v 18.00.

Trasa: Głubczyce - Gadzowice - Rusín - Pelhřimovy - Pielgrzymów - Barykady - Radynia - Pietrowice Głubczyckie - Ciermięcice - Krnov (Cvilín)

Je dobré se na EKC přihlásit, Zápis je vyloženě informačního charakteru a provádí se pomocí portálu EDK.org.pl.

Organizátoři upozorňují, že každý se této EKC účastní na vlastní zodpovědnost, proto je třeba pečlivě zvážit své síly, zda je každý s to místy obtížnou trasu absolvovat, vzít si teplé oblečení a nepromokavou obuv, ale i občerstvení. Samozřejmě apelují na bedlivě zachovávání bezpečnosti, ježto trasy povede též po hojně používaných komunikacích. Proto je dobré přibrat baterku a reflexivní prvky. Vyzývají účastníky rovněž k tomu, aby s sebou vzali kříž, který po celou dobu ponesou.

Libor Rösner

Pin It