Ostrava – Už je to jasné. Letošní koledování Tříkrálové sbírky hravě překonalo loňský rok a skončilo s rekordním výsledkem. Po sečtení obsahu 100 % kasiček je vykoledovaná částka na výši 17 853 552 Kč. V loňském roce se koledníkům podařilo na projekty Charit od štědrých dárců vysbírat o dva miliony méně. Meziroční skok zaznamenaly všechny Charity v diecézi. Přehled výsledků zde.

Pozoruhodný 37 % nárůst vykoledovaných prostředků má Charita Bohumín a podobně se dařilo také koledníkům z Charity Krnov, kteří do pokladniček vykoledovali o téměř 35 % více darů než v loňském roce. „Lidé byli letos štědřejší. Ve všech obcích jsme viděli, že dávají více než v minulých letech,“ uvedla ředitelka Charity Krnov Monika Dudová s tím, že počty koledníčků se nelišily. „Například v Lichnově a Zátoru se vybralo při stejném počtů skupinek o deset tisíc korun více,“ dodala. Potenciál sbírky je však podle ní daleko větší, především ve městě. „I přesto, že máme řadu dlouhodobých dobrovolníků, byl Krnov pokryt pouze z jedné třetiny. Lidé nám volali, že jsme u nich nebyli, ale nebylo v našich silách navštívit všechny domácnosti,“ vysvětluje Monika Dudová. Z vykoledovaných peněz chtějí v Krnově částkou 40 tisíc korun podpořit denní stacionář pro seniory pomůckami, které rozvíjí jejich paměťové aktivity. Nejvíce peněz ze sbírky pomůže s rozvojem pečovatelských služeb na Osoblažsku, Albrechticku nebo v Zátoru. Záměr počítal investovat 110 tisíc korun na nákup kompenzačních pomůcek, které zkvalitní život jejich klientům.

Radost z výsledku Tříkrálové sbírky mají rovněž v Charitě Bohumín. Podle vedoucí Zdeňky Kniezkové Brňákové se na výsledku podepsalo počasí. „Koledování jsme soustředili na sobotu 6. ledna. Byl to nádherný slunečný den, v ulicích bylo více koledníčků, lidé byli štědřejší, vstřícnější a milejší. Možná nám také pomohlo, že jsme loni slavili 20. výročí Charity Bohumín a lidé se o našich aktivitách více dozvěděli a podpořili nás,“ uvedla Zdeňka Kniezková Brňáková. Do Bohumína stejně jako do dalších místních Charit se vrátí 65 % vykoledované částky. Více peněz usnadní záměr na rekonstrukci a vnitřní vybavení objektu, kde bude sídlit sociální odlehčovací služba. Charita počítala s částkou 150 tisíc korun, které využije například na nákup povlečení, nádobí nebo počítače pro personál. Padesát tisíc korun má sloužit na dokrytí stávajícího provozu pro službu prevence, která se zaměřuje na lidi bez přístřeší.

Díky štědrosti dárců a úsilí dobrovolných koledníků se podařilo v tomto roce nashromáždit Charitě Ostravě a Charitě sv. Alexandra o 384 830 korun více než v loňském roce. V Ostravě a okolních obcích se do sbírky zapojilo tři sta osmdesát tří až čtyř členných skupinek koledníků. „Velice děkuji dobrovolným koledníků a štědrým dárcům za podporu Tříkrálové sbírky 2018, díky níž její finanční přínos v Ostravě proti minulým letům významně vzrostl. Výnos sbírky umožňuje Charitě Ostrava a Charitě sv. Alexandra realizovat potřebné aktivity pro lidi v nouzi,“ děkuje za finanční prostředky a pomoc dobrovolníků ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Charita Ostrava si letos vytyčila pět záměrů, které hodlá ze sbírky podpořit. Peníze pomohou Mobilnímu hospici sv. Kryštofa, při opravě rozvodů a elektřiny v nízkoprahovém středisku pro děti a mládež sv. Michala Magoneho v Ostravě-Dubině nebo lidem bez domova, kteří využívají služeb Charitního domu sv. Benedikta Labre. Za peníze z pokladniček se také koupí nová průmyslová pračka do Hospice sv. Lukáše. Charita sv. Alexandra má v plánu vybavit chráněné dílny, které zaměstnávají více než padesát lidí s různými druhy fyzického postižení – např. sluchu, zraku, pohybového ústrojí, ale také lidi s duševním onemocněním.

Záměry na využití Tříkrálové sbírky 2018 najdete zde.

Foto: Pavel Siuda

Pin It