Ostrava – Jmenování pomocného biskupa určité diecéze s sebou vždy nese také jmenování tzv. titulárním biskupem v některé zaniklé diecézi. V případě Mons. Martina Davida se jedná o titulární diecézi Tucca di Numidia. Starobylé biskupské sídlo se nacházelo v římské provincii Numidia a je ztotožňováno s ruinami města Henchir-El-Abiodh v dnešním Alžírsku.

Město římské provincie Numidia bylo natolik významné, že se stalo jednou z mnoha sufragánních diecézí v období papežské vlády. Historicky se dochovala jména dvou sídelních biskupů: Saturninus (zemřel v roce 255) a Sabinus (zemřel v roce 411). Město a diecéze trvaly dokud muslimové nedobyli sever Afriky tzv. Maghreb.

Diecéze byla pod tímto jménem obnovena v roce 1933 jako titulární diecéze latinského obřadu pod jménem Thucca in Numidia (latinsky) v italštině Tucca di Numidia. Nositelem tohoto titulu bylo již pět biskupů. Posledním titulárním biskupem v této starobylé diecézi na severu Afriky byl v letech 2009 a 2013 biskup Liro Vendelino Meurer, který je dnes biskupem v diecézi Santo Ângelo v Brazílii.

V dnešním Alžírsku najdeme na mapě pod názvem „El-Abiodh“ město „El-Abiodh Sidi Cheikh“ nedaleko Sahary. S názvem El Abiodh se můžeme setkat také v Evropě. V komunitě Taizé ve Francii je tímto arabským názvem pojmenována kuchyň, která slouží návštěvníkům ekumenické komunity. Je to také místo, kde je 24 hodin denně k dispozici zdravotní služba. Mladí lidé z České republiky, kteří se do Taizé vydávají na týdenní pobyt, se v kuchyni „El Abiodh“ zapojili do mytí nádobí. Vesničku Taizé několikrát navštívil s mládeží diecéze také nově jmenovaný pomocný biskup Mons. Martin David.

Pin It