Želiv – Prostředí želivského kláštera bude zázemím pro týdenní kurz duchovní hudby Convivium, který poslední srpnový týden připravuje Společnost pro duchovní hudbu. XIII. ročník Letní školy duchovní hudby začíná 20. a končí 28. 8. Convivium je určeno chrámovým hudebníkům, kteří mohou poznávat nový repertoár, navazovat nové umělecké spolupráce, konzultovat a vyměňovat si zkušenosti.

„Convivium je místem setkání aktivních hudebníků, kteří chtějí rozvíjet své poznání v oblasti duchovní hudby. Probíhá tradičně v klidném inspirativním a autentickém prostředí želivského premonstrátského kláštera, místa s neobyčejně bohatou hudební tradicí,“ uvedl za organizátory Ondřej Šmíd a dodal, že letos účastníky kurzu přivítá restaurovaný klášterní kostel J. B. Santiniho. Opraveny jsou také oboje varhany. „Poprvé se můžeme těšit na nové velké varhany v hlavní lodi, které byly dlouhá léta nefunkční,“ dodal Šmíd.

Convivium slibuje účast špičkových lektorů, muzikologů a uznávaných umělců nabízí také profesionálním zpěvákům, varhaníkům a sbormistrům možnost čerpat zkušenosti z historicky poučené interpretace a způsobu práce. „Navážeme na dobré tradice předchozích ročníků; můžeme se těšit na gospely s autentickým Terry Francoisem i na seminář pravoslavné hudby s dirigentkou Žannou Gončarenko,“ upřesnil Ondřej Šmíd.

Letošní ročník slibuje také programové novinky. Adam Viktora, umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal, bude studovat díla Arvo Pärta, Zdeňka Lukáše a Jana Dismase Zelenky. Lukáš Vendl se vedle varhanní třídy představí jako odborník v oblasti protestantské duchovní hudby při studiu skladeb Johanna Scheina, který letos slaví výročí 430 let od narození. Třída gregoriánského chorálu pod vedením Marka Kleina bude mimo jiné studovat změny nové restituce melodií v edici Graduale Novum a zejména techniky falsob ordonů.

„Významná výročí českých autorů si připomeneme v seminářích Roberta Huga, uměleckého šéfa souboru Capella Regia a vedoucího oboru staré hudby na FF Masarykovy univerzity, zaměřených na méně známé žalmy Ferdinanda Carpara Fischera, který by letos oslavil 360 let od narození a 270 let od úmrtí,“ doplnil místopředseda Společnosti pro duchovní hudbu Ondřej Šmíd. Společným provedením Missa quadragesimalis F-dur na závěr kurzů při nedělní bohoslužbě bude připomenuto výročí 300 let od narození Josefa Ferdinanda Norberta Segera.

Zpěvákům se poprvé bude věnovat dlouholetý hlasový poradce Státní opery Praha a učitel Pražské konzervatoře Jiří Kotouč.

Convivium je otevřené i rodinám s dětmi jako forma aktivní dovolené. Pro děti od 5ti let je připraven celodenní program. O zábavu dětí se bude poprvé starat písničkářka Jana Svobodová (Březovská) členka Ztracené kapely, dětská psycholožka Barbora Šmídová a tanečnice Klára Šmídová. Pro děti je přichystáno i nejrůznější umělecké „tvoření“, které si ve večerní ch hodinách jistě rády vyzkoušejí i jejich matky.

Záštitu Evropského formátu přislíbil europoslanec pan Pavel Svoboda.

Doprovodný program:
Vedle vlastního muzicírování účastníků, probíhají večerní koncerty v rámci letního festivalu Musica Figurata, přednášky a zejména konzultace v klášterním pivovaru.

Leták a denní rozvrh najdete na www.Convivium.cz

Pin It