VrbnoPodPradedemPraha - Do první desítky se podařilo probojovat farnosti Vrbno pod Pradědem v hlasovací soutěži mamevybrano.cz. Soutěž připravil Institut pro památky a kulturu, o.p.s. ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem v rámci projektu zaměřeném na financování památek.

mamevybranoProjekt zahrnuje nejen vlastní soutěž rozdělenou do tří kategorií, ale i odbornou konferenci se slavnostním vyhlášením výsledků, která se uskuteční 2. 6. v dominikánském klášteře v Praze. Zatímco o vítězi kategorie „Finančně nejúspěšnější veřejná sbírka v roce 2014“ a „Nejlépe prezentována veřejná sbírka v roce 2015“ rozhodnou výsledky a porota, o ceně veřejnosti „MÁME VYBRÁNO“ mohou rozhodnout hlasy kohokoliv.

VrbnoLeseni1Organizátoři soutěže slíbili rozdělit mezi deset nejúspěšnějších projektů, které vyberou sami hlasující, částku sto tisíc korun. Farnost Vrbno pod Pradědem s kostelem sv. Michaela je nyní na druhém místě žebříčku. Hlasování veřejnosti probíhá na stránkách www.mamevybrano.cz do 20. května 2015 (23:59:59). Času na věnování rozhodujícího hlasu je už málo.

Kostel sv. Archanděla Michala ve Vrbně pod Pradědem pochází z roku 1844. Farnost nejvíce trápí stav stropu, který se drolí a ohrožuje návštěvníky kostela. Havarijní stav dokonce na čas kostel zavřel. Zprovoznit se jej povedlo až po vestavění prostorového lešení, které odděluje strop od vnitřní lodi kostela. Další práce na záchraně kostela budou probíhat po zajištění financování oprav. Farnost má vyhlášenou veřejnou sbírku se sbírkovým kontem na bankovním účtu: 2900458315/2010.

Pin It