minden1Olomouc - V pátek 1. května zavítalo do Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci více než 260 ministrantů. Bohoslovci společně se studenty Teologického konviktu pro ně připravili celodenní program. S ministranty ostravsko-opavské diecéze do Olomouce přicestoval také biskup František Václav Lobkowicz. Tématem letošního setkání byl verš z Mt 4,19: „Pojďte za mnou a učiním z vás rybáře lidí.“

minden2Prvním bodem programu bylo rozdělení do skupin podle věku a seznámení s bohoslovci, kteří v semináři studují a prožívají přípravu ke kněžské službě. Dříve než začala Velká hra, zamířili účastníci Ministrantského dne 2015 do kostela sv. Michala na mši svatou, ktero celebroval biskup Lobkowicz společně s dalšími kněžími. Biskup v homilii povzbudil ministranty ve službě u oltáře a vyzval je, aby následovali Ježíše vždy tak, jak to činili apoštolové.

Z důvodu nepříznivého počasí se další část programu – tzv. Velká hra – uskutečnila v prostorách kněžského semináře. Kluci plnili úkoly na sedmi stanovištích: Vyzkoušet si na nich mohli své znalosti z liturgiky, rozvíjet svou zručnost a obratnost, případně si poradit při překládání cizojazyčného textu. Pro kluky starší 15 let byl připraven speciální program: přednáška spirituála kněžského semináře P. Jana Szkandery, možnost návštěvy kláštěra kapucínů, případně věže katedrály svatého Václava.

Den byl zakončen slavnostním vyhlášením vítězů v každé kategorii a předáním sladkých odměn. Závěrem programu stejně jako mší svatou hudebně doprovázela kapela založená speciálně pro tento den a na tento účel. Další Ministrantský den pro kluky z diecéze ostravsko-opavské se uskuteční v roce 2018. Bohoslovci Arcibiskupského kněžského semináře připravují jednou ročně celodenní program pro ministranty jedné z moravských diecézí.

Informace poskytl: Miroslav Kulifaj, bohoslovec

Fotografie z akce ve fotogalerii.

Pin It