templfestOstrava - Letošní, už čtvrtý ročník Templfestu nabídne ve dnech 14.-19. 4. nadílku židovské i křesťanské kultury, řadu hudebních vystoupení, přednášek i filmových představení. „Templfest chce připomínat významnou židovskou stopu v historii Ostravy a ukazovat bohatství židovské kultury. Festival má také další rovinu, připomíná společné duchovní hodnoty židů i křesťanů, chce budovat dobré vztahy k židům i jejich nové domovině - státu Izrael, který vznikl před více než 60 lety ve Svaté zemi, která je tak drahá i křesťanům.“

Hudební program bude letos složen z toho nejlepšího, co dokáže Ostrava nabídnout. Přivítáme mužský pěvecký soubor NOACH v čele s Tomášem Novotným. Do světa sefardským židů, ladina a flamenca nás zavede Hana Iridiany, po letech uslyšíme klezmerovou kapelu Mamalör z Vítkovic. Židovskými tanci z celé Evropy nás provede prostějovská taneční skupina Rut s pásmem "Jouda a Mordche se vydávají na cestu". Pestrý program, jehož hlavní sobotní část proběhne jako již tradičně v centru současného umění Cooltour na ostravské Černé louce, doplní svými přednáškami řada osobností, k nimž patří rabín Karol Sidon, profesor Jan Sokol nebo religionista Pavel Hošek. Zazní zde poselství herce a režiséra Luďka Eliáše, bývalého vězně nacistických koncentračních táborů. Součástí programu bude také např. ochutnávka židovské gastronomie, ale také ukázky sebeobranného izraelského umění KRAV MAGA a mnoho dalšího. Vrcholem festivalu bude vstoupení ostravské legendy, písničkáře, textaře, překladatele a všestranného hudebníka Jaromíra Nohavici s hostem Robertem Kusmierskim.

Templfest v sobě již neodmyslitelně zahrnuje také duchovní rozměr. Proto v rámci festivalu proběhne v obřadní síni Židovského hřbitova tryzna u příležitosti izraelského státního svátku "Jom ha-šo'a“ (Den památky šoa a hrdinství) a také „Mše svatá s modlitbou za Svatou zemi“ v kostele sv. Václava, celebrovaná biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.

Podrobný program, místa a časy konání naleznete na našem webu www.templfest.webnode.cz

Záštitu nad festivalem převzala PhDr. Milena Slaninová předsedkyně Židovské obce v Ostravě, Mons. František Václav Lobkowicz - biskup ostravsko – opavské diecéze a Mgr. Jan Wacławek - biskup Slezské církve evangelické a.v.

Pin It