Rybi1Rybí - Malá měděná schránka nalezená ve věži kostela Nalezení sv. Kříže v Rybí na Novojičínsku vydala ve čtvrtek 13. 8. své tajemství. V bílých rukavičkách ji před zvědavými pohledy novinářů, vedení obce a zástupců biskupství a stavební firmy otevřel historik Karel Chobot ze Státního okresního archivu Nový Jičín. Hned pod víčkem tubusu byl vzkaz P. Karla Šamárka, který schránku uzavřel 23. 8. 1950.

Rybi2„Naši předkové na nás mysleli. Stavěli kostely a okolo nich vznikaly vesnice a města. Do věží vkládali zprávy pro budoucí generace, tento dobrý zvyk se oživuje i dnes, kdy vkládáme do opravených kostelů vzkazy příštím generacím, které budou za sto let zjišťovat, jak jsme žili my,“ uvedl historik Karel Chobot, který začal postupně vytahovat a rozbalovat jednotlivé složené listiny, které ve věži kostela v Rybí odpočívaly přesně 65 let.

Kněz do schránky uložil na psacím stroji červeně psanou zprávu o životě farnosti a politické situaci v poválečném Československu. Dobu ilustruje jedna strana vydání novin Lidové demokracie s datem 30. 7. 1950, kde je hlavní článek s názvem „Odpovědné poslání kněží“, kterých v té době působilo v pastoraci pět tisíc. Nechybí však daleko starší dokumenty, které byly patrně schovány ve schránkách v dávné minulosti. Nejstarším je list z roku 1811, dále fotografie místních hasičů z 18. 7. 1886 s přiloženým jmenným seznamem a informací, že sbor dobrovolných hasičů byl založen v roce 1885. Z 25 hasičů zpodobněných na fotografii žili v roce 1927, kdy se kostel opět opravoval, už je tři.

rybi6„Na té fotce je prapradědeček z matčiny strany August Marek, který byl pozdějším náčelníkem sboru,“ říká Josef Kudělka z Rybí, který se zúčastnil otevírání schránky. Stejně jako jeho prapředek je i on a jeho syn členem Sboru dobrovolných hasičů. „Z těchto archivních materiálů je vidět, že mezi nejpracovitější spolky patřili v obci hasiči, kteří se začínají organizovat ve 2. polovině 19. století,“ vysvětlil archivář Chobot souvislosti nalezených dokumentů s dobou, kdy se do věže kostela dostaly.

V zalepených obálkách s vytištěnou adresou obce Rybí byly schovány bankovky z doby první republiky, protektorátu Čechy a Morava i říšské marky. Krabička od zápalek s logem SOLO Sušice skrývala drobné mince z období Rakouska-Uherska až do roku 1950. Sbírku trojrozměrných předmětů doplnily čtyři pamětní medaile s podobiznou císaře Františka Josefa I.. Mezi nejstarší ceninu zařadil novojičínský archivář vídeňskou papírovou Banko Zettel v hodnotě jedné zlatky z roku 1800.

Více fotografií z otevírání schránky v Rybí najdete ve fotogalerii.

FOTO: Pavel Siuda

Pin It