studenkaStudénka - Biskup František Václav Lobkowicz vyjádřil lítost nad dnešním železničním neštěstím ve Studénce, které si vyžádalo oběti a těžká zranění mezi cestujícími vlaku. „Chci vyjádřit soustrast pozůstalým obětí této tragické události a v této těžké chvíli svou účast všem, kteří jsou tímto neštěstím zasaženi. Modlím se za zemřelé, vyprošuji Boží pomoc pozůstalým a přeji uzdravení všem zraněným. Rovněž chci poděkovat všem záchranářům, kteří v dnešním horku ve Studénce zasahují a jakýmkoliv způsobem pomáhají obětem železniční nehody,“ uvedl biskup František Václav Lobkowicz, který k modlitbám za oběti tragédie vyzval věřící ostravsko-opavské diecéze.

Ke tragédii došlo na železničním přejezdu nedaleko nádraží ve Studénce dnes 22. 7. krátce před 8. hodinou ranní. Rychlík Pendolino v plné rychlosti narazil do kamionu, který zůstal stát na přejezdu po stažení závor. Náraz do kaminonu způsobil výbuch a zdemolování soupravy. Podle posledních zpráv záchranářů o život přišli dva muži, další zranění jsou v ohrožení života a byli letecky převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě. Zraněných jsou desítky cestujících vlaku, který cestoval z Bohumína do Františkových Lázní.

studenka1"Záchranáři byli v souvislosti s nehodou v kontaktu se sedmnácti osobami. Dva muži utrpěli smrtelná zranění, kterým na místě podlehli. První zemřel ještě před příjezdem ZZS, druhý během zásahu. Ošetřeno bylo patnáct pacientů, mužů i žen. Šest osob bylo zraněno těžce, tři z nich se nalézali v přímém ohrožení života. Všichni byli po poskytnutí prvotní lékařské péče transportováni vrtulníkem, či sanitními vozidly, do ostravských nemocnic – pět do traumatologického centra Fakultní nemocnice a jeden do Městské nemocnice," uvedl tiskový mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Další zranění byli převezeni do nemocnic v okolí neštěstí. "Osm osob utrpělo poranění středně těžká nebo lehká. Byli ošetřeni posádkami ZZS a přepraveni do spádové nemocnice v Novém Jičíně (pět pacientů) a jeden do Městské nemocnice v Ostravě. Dva další účastníky železničního neštěstí ošetřili záchranáři na místě zásahu, jejich stav nevyžadoval transport do zdravotnického zařízení. Ošetřen byl rovněž muž, který neutrpěl fyzické zranění, ale jevil známky akutní stresové reakce. Posádka ZZS jej předala do další péče v nemocnici Bílovec," řekl Lukáš Humpl,  který upřesnil, že záchranáři u pacientů ošetřovali poranění hrudníků, hlav, končetin. V několika případech došlo rovněž k amputacím.

Více informací k dnešní železniční nehodě na zpravodajských serverech.

FOTO: Drážní inspekce

Pin It