taizepraha1Praha – Více než 30 tisíc mladých lidé z 65 zemí se v Praze zúčastnilo ve dnech 29. 12. až 2. 1. evropského setkání připravené komunitou Taizé. Nejvíc mladých katolíků, protestantů a pravoslavných křesťanů připutovalo z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie, Francie, Chorvatska a Běloruska. Českou republiku zastupovalo sedm tisíc mladých, řada z nich v roli dobrovolníků.

Většina z účastníků setkání nakonec našla nocleh v hostitelských rodinách v Praze a městech a vesnicích Středočeského kraje. Pořadatelům se podařilo přesvědčit 2500 rodin k tomu, aby k sobě na čtyři noci přijaly skupinky mladých poutníků. Účastníky Pouti důvěry pozdravil ve svém poselství papež František a další významní představitelé křesťanských církví.

„V době, kdy Česká republika slaví 25. výročí svého návratu k demokracii, se nezapomínejte ve svých modlitbách přimlouvat za mučedníky a vyznavače víry, muže a ženy dobré vůle, kteří svým velkorysým sebedarováním a někdy i za cenu velkého osobního utrpení umožnili, aby jejich země znovu objevila cestu ke svobodě. Také vy jste zváni otvírat cesty svobodě tím, že dáte sami sebe k dispozici jako Maria z Nazareta, když v sobě přijala život Božího Syna. Tento život je povolán růst a dojít naplnění také ve vás.

Každý den setkání při společné večerní modlitbě promlouval k mladým lidem představený komunity Taizé bratr Alois. V první promluvě v pondělí 29. 12. připomněl setkání Taizé v Praze v roce 1990 a politické změny, které setkání umožnily. Účastníky vyzval k modlitbám za ty, kteří trpí násilím a válkou. „Během dnů našeho setkání se budeme modlit za ty, kteří trpí násilím a válkou – lidi z Ukrajiny, středního Východu a dalších míst. Libanonci, kteří jsou zde s námi, v sobě nosí strasti svého regionu. Jejich vlast hostí tisíce utečenců z Iráku a Sýrie. Chtěl bych jim říct: pamatujte, že my všichni jsme vám v srdci a v modlitbě blízko,“ řekl bratr Alois, který je nástupcem bratra Rogera, který komunitu Taizé založil v době druhé světové války.

Představený komunity Taizé účastníky setkání vyzval, aby se nechali inspirovat Kristovými slovy: „Vy jste sůl země.“ Hledali, jak je tato slova mohou povzbudit, aby byli tvůrci pokoje na zemi. „Jaká je to radost, vidět svůj život v tomto světle! Evropské setkání nám může umožnit být si lépe vědomi všeobecného společenství, které Kristus chce vytvořit mezi lidmi. Roztroušeni po světě můžeme pomoci tomu, aby v lidstvu vyzařoval Boží pokoj,“ uvedl bratr Alois. Přehled všech večerních promluv naleznete na stránce komunity Taizé.

Snímky ze setkání naleznete zde.

Pin It