logo25letPraha - Pětadvacet let již vozí skauti do České republiky Betlémské světlo. Tradice ožila ihned po pádu železné opony v roce 1989. S plaménkem z Betléma dorazili do Prahy poprvé exiloví skauti, kteří jej přivezli z Vídně. V pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha se letos rozhoří svíčky již v pátek 19. 12. v 15.00 hodin. Betlémské světlo symbolicky převezme kardinál Dominik Duka a další významné osobnosti. V sobotu 20. 12. pak skautky a skauti plamínek rozvezou vlaky do všech koutů republiky.

BS2014"V sobotu 13. 12. předali rakouští skauti skautským delegacím z celé Evropy plamen přivezený z Betléma. Od českých skautů a skautek jej v pátek 19. 12. v 15.00 ve svatovítské katedrále převezmou kardinál Dominik Duka, primátorka Prahy Adriana Krnáčová, generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a místostarosta Junáka Jiří Navrátil," uvedla tisková mluvčí Junáka Renata Hladná. „Letos je to již čtvrtstoletí, co skauti a skautky roznášejí Betlémské světlo do všech krajů naší republiky. Jsem rád, že šíření tohoto symbolu klidu, přátelství a naděje se stalo již nedílnou součástí předvánočních tradic,“ popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

V sobotu 20. 12. budou Betlémské světlo skauti a skautky rozvážet vlaky do všech koutů Česka. Dostane se tak na stovky nádraží a na nesčetná náměstí, do kostelů, městských úřadů, skautských kluboven a dalších míst, kde si jej lidé budou moci od skautů a skautek převzít. Kromě rozvozu vlakem se bude rozdávat i při řadě regionálních akcí. Místa, na kterých si lidé mohou světlo vyzvednout, seznam vlaků a různých doprovodných akcí či bližší informace, jsou zveřejněny na webových stránkách www.skaut.cz.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Více informací na www.betlemskesvetlo.cz.

Pin It