Praha -  Biskupové ČR přijali iniciativu Sekce pro mládež ČBK s názvem Týden modliteb za mládež. Ve všech diecézích bude probíhat od 21. do 27.3.2010 a vyvrcholí připomenutím XXV. světového dne mládeže na Květnou neděli (28.3.2010). Motto letošního světového dne a zároveň základní motiv týdne modliteb připomíná list Jana Pavla II. mládeži napsaný před čtvrt stoletím: "Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?" (Mk 10,17).

Na svém 79. plenárním zasedání schválili biskupové ČR materiál Týden modliteb za mládež. Je jedním z důležitých okamžiků propojení pastorace mládeže a farní pastorační práce.

Cílem je doprovodit aktivity mládeže a aktivity pro mládež společnou modlitbou, protože "bez Božího požehnání, marné lidské namáhání". Dále má pomoci mladým lidem uvědomit si, že jsou živou součástí živého společenství církve. V neposlední řadě mohou farní společenství v tomto týdnu více vnímat krásu i náročnost tohoto životního období. Mohou se zamýšlet jaké je skutečné místo mladých lidí ve společenství. Je to konkrétní způsob podpory mládeže modlitbou.

Materiál obsahuje sedm témat. V každém dni najdete text z Písma svatého, texty z promluv Benedikta XVI., podnět k zamyšlení a návrh osobního úkolu a přímluvy na každý den týdne od 21. do 28.3.2010.

Modlitba za mládež je určena k modlitbě ve farním společenství (např. přede mší svatou), zároveň je však možno ji dát nemocným a starším lidem, aby ji zařadili do svých denních modliteb. Zamyšlení a úkoly pro jednotlivce jsou jen základní pomůckou sloužící k tomu, aby v životě nezůstalo jen u slov, nýbrž aby se slova modlitby přelévala do života a naopak.

Přímluvy jsou určeny pro užití při mši svaté ve farním společenství, ale také k osobní modlitbě.

Brožuru je možno získat na jednotlivých diecézních centrech mládeže, elektronicky v příloze této zprávy nebo na www.signaly.cz.

Při nejasnostech jsou vám připraveni pomoci pracovníci diecézních center pro mládež nebo sekretariátu Sekce pro mládež ČBK (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Autor zprávy: P. Vít Zatloukal, ředitel Centra pro mládež při České biskupské konferenci

Pin It