nockostelu2014Ostrava – V České republice, na Slovensku, v Rakousku i Estonsku se v pátek 23. 5. otevřou dveře kostelů, kaplí a modliteben. V ostravsko-opavské diecézi se do Noci kostelů přihlásilo 145 účastníků, kteří nabídnou návštěvníkům bohatý program. Mottem Noci kostelů letos je verš ze starozákonní knihy Genesis (První kniha Mojžíšova): „Nechť jsou světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den a noc. Budou na znamení časů, dnů a let.“ Také letos budou účastníci Noci kostelů mít k dispozici poutnické pasy a pro každý kostel jsou natištěny sběratelské kartičky.

Noc kostelů zahájí v 18.00 hodin vyzvánění kostelních zvonů. V řadě farností se pořadatelé sejdou o hodinu dříve na mši svaté. V ostravské katedrále bude od 17.00 hodin sloužit mši svatou biskup František Václav Lobkowicz. První hodiny programu jsou na řadě míst zaměřeny na dětské návštěvníky. Farnosti nabídnou také koncerty, výstavy, komentované prohlídky, možnost vystoupat na kostelní věž nebo se podívat na varhany. Organizátoři se snaží program obměňovat a nabízet i něco nového. Například v Pusté Polomi zahájí Noc kostelů cyklojízda již v 17.00 hodin na parkovišti před kostelem. „V době od 17.00 do 19.00 hodin bude možnost navštívit v libovolném pořadí kaple v Budišovicích, Hlubočci, Kyjovicích, Podvihově a kostel v Pusté Polomi a získat tam pamětní razítka. V kaplích bude možno zapálit svíčku. Účast na cyklojízdě Noci kostelů přislíbil Víťa Dostál z Hlubočce, který na kole objel celý svět.

Sportovně zahájí Noc kostelů také v Českém Těšíně, kde mají v plánu kostely obíhat. Běh Noci kostelů, uskutečnil poprvé loni - skupina tvořená zástupci deseti kostelů a modliteben z šesti křesťanských církví z Českého i Polského Těšína běžela v průběhu Noci kostelů trasou propojující všechny otevřené kostely. Letos se a tuto úspěšnou akci navazuje a připojit se ke skupině běžců může tentokrát kdokoliv (jen je třeba se k běhu zaregistrovat u jednotlivých církví). 

Kdo zavítá na Novojičínsko, neměl by minout Památku roku 2013 - kostel sv. Kateřiny ve Štramberku-Támovicích. Prestižní cenu uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky, budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. 

V Bílovci se do Noci kostelů zapojí také místní zámek se svou zámeckou kaplí sv. Hyacinta. Otevřená bude až do 23.00 hodin a prohlídky kaple budou součástí Zámecké slavnosti, kdy prostory zámku patří dětem. Prohlídnout si zápisy ve starých matrikách bude možné v Hlučíně-Darkovičkách. V Hradci nad Moravicí bude o své misi v Afghánistánu od 18.15 do 20.00 hodin vyprávět místní rodák a vojenský kaplan P. kpt. Mgr. Kamil Vícha. Na varhany si budou moci zahrát návštěvníci bývalého hřbitovního kostela Nejsvětější Trojice v Klimkovicích, který je v majetku města od 19.00 do 22.00. Ve Staré Vsi nad Ondřejnicí zahrají místní děti od 19.00 hodin divadlo na téma Jonáš a velryba. Za příznivého počasí budou moci od 19.30 do 20.30 hodin děti vyběhnout do areálu střediska pro mládež a zahrát si kartičkovou soutěž. V souvislosti s restitucemi církevního majetku bude duchovní správce farnosti Stará Ves nad Ondřejnicí hovořit o tom, jak hospodaří farní rodina. Tématu majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi se budou věnovat také v Pusté Polomi. Programy jednotlivých otevřených kostelů najdete na www.nockostelu.cz

Pin It