Ostrava – Dva malí andělé z Tříkrálového průvodu, který prošel na podporu Tříkrálové sbírky Opavou, pokukují po čtenářích z titulní strany lednového vydání zpravodaje OKNO. Do prvního čísla roku 2019, kdy si budeme připomínat 30 let od svatořečení sv. Anežky České a návrat svobody, napsal úvodník pomocný biskup Martin David.

Zpravodajskou část otevírá článek o posledním rozloučení s Mons. Josefem Maňákem v Místku a v Hovězí, odkud místecký děkan pocházel. Krátce před Vánocemi zemřel také salesián P. Jan Hurník. Rozloučit se s ním v pátek 28. prosince přišly stovky lidí. Pohřben je v Polance nad Odrou. Smutný průběh měly Vánoce ve Stonavě. Při půlnoční mši svaté zde uctili třináct horníků, kteří zemřeli při důlním neštěstí 20. prosince. Soustrast rodinám vyjádřili oba biskupové, kteří za duše zemřelých sloužili půlnoční mši svatou v katedrále Božského Spasitele. Kondolence přišly do Stonavy také od kardinála Dominika Duky z Prahy a arcibiskupa Wiktora Skworce z Katovic.

Farnost Stonavu a Louky nad Olší představujeme v seriálu „Farnost“ a také v souvislosti se 100. výročím od tzv. „sedmidenní války“ o Těšínsko mezi Československem a Polskem. Právě ve Stonavě si výročí tohoto konfliktu mezi sousedními zeměmi připomenou v sobotu 26. ledna ekumenickou bohoslužbou v kostele sv. Máří Magdaleny. Na místním hřbitově pak položí věnce na hroby padlých polských vojáků. Hroby s ostatky českých vojáků, kteří padli během „sedmidenní války“ najdeme například v Orlové.

Na dalších zpravodajských stranách najdete kalendárium na rok 2019, článek o restaurování mariánského obrazu v Jeseníku a výpravě českých poutníků na Světové dny mládeže do Panamy. Ve dnech od 22. do 27. ledna se v Panama City setkají s papežem Františkem a s mladými z celého světa. Středoamerickou zemi poznají účastníci setkání také během tzv. předprogramů na různých místech hostitelské země a v sousední Costa Rice. Setkání v Panamě bude vysílat televize Noe, která do místa dění vyslala svůj zpravodajský tým. Ve Středisku pro mládež ve Staré Vsi nad Ondřejnicí proběhem ve dnech 25. až 27. ledna Panama víkend.

Tématem čísla je novinka z Vatikánu. Papež František podepsal 22. prosince dekrety, které přibližují kanonizaci dvanácti mužů a žen. Mezi nimi je hned na prvním místě P. Richard Henkes, SAC, kněz z kongregace pallotinů, který zemřel v roce 1945  v koncentračním táboře Dachau. Během svého kněžského života působil na různých místech ve Slezsku a jedním z jeho posledních míst byly Strahovice na Hlučínsku. Přinášíme jeho životopis i průběh kanonizačního procesu, který byl zahájen v diecézi Limburg v roce 2003 a uzavřen v roce 2007. V koncentračním táboře Dachau zemřel také P. Rudolf Tomanek z Ropice, jehož příběh jsme zařadili do rubriky „Osobnost víry“.

Pin It