Ostrava – Týden po biskupském svěcení dorazí do farností diecézní zpravodaj OKNO s reportáží ze svěcení, anketou a především fotografiemi na obálce i uvnitř časopisu. Červnové číslo se však věnuje také dalším tématům. Jedním z nich je například připravovaný návrat sochy Madony z koncentračního tábora Dachau do Krnova.

Ve zpravodajské části se dočtete o udílení svátosti biřmování a křtech v opavské ženské věznici nebo o setkání biskupa Františka Václava Lobkowicze s iráckými křesťany, kteří žijí v Českém Těšíně. Ornáty, které se staly ozdobou biskupského svěcení, ušila švadlenka ze Strahovic. Měla na to jen měsíc času. Více než rok budovali skauti ve Sviadnově svou klubovnu. Na konci dubna ji požehnal se skautským šátkem na krku biskup Lobkowicz.

Charita Ostrava se může pochlubit dvěma renovovanými domy, kde pečují o seniory. Za téměř čtyřicet milionů korun z české-švýcarského projektu se podařilo zrekonstruovat Charitní dům sv. Alžběty a Charitní dům sv. Václava. Ve Vesničce soužití odstartoval nový projekt. V bývalé prodejně potravin, která také sloužila jako jedna z kluboven, funguje nyní sociální podnik. Každé všední ráno zde několik žen připravuje zdravé svačiny nejen pro školáky. Více v článku v časopise OKNO nebo na www.chytrasvacina.cz.

Centrum pro rodinu se vrací k Diecézní pouti rodin na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor a katechetky informují o přípravách na setkání dětí na Prašivé. Letošním tématem bude „Jak se staví sen papeže Františka“. Zapojit se do stavby papežova snu lze již nyní na webu www.prasivadeti.cz.

Farnost, neboli tři farnosti, které v červnu představujeme, jsou Olbramice, Bravantice a Lubojaty. Ve všech vesnicích mají velmi staré kostely a v každém z nich slouží bohoslužby farář P. Paweł Kukiola. Dříve než přišel působit do České republiky, byl misionářem v Rumunsku, Moldávii a na Ukrajině. O tom všem vypráví čtenářům této rubriky.

Následuje avízované téma návratu sošky Panny Marie, která byla za 2. světové války uctívaná v koncentračním táboře Dachau. Madona, vlastně její kopie, bude mít své místo opět v Krnově, odkud její originál nechal s potravinovými balíky do koncentračního tábora zaslat biskup Josef Martin Nathan. O tom, jakou byla socha z kláštera krnovských salvatoriánů, pro mučené vězně tábora útěchou, vyprávějí ti, kteří muka přežili. Téma podle záznamů pamětníků přeložila z němčiny a sestavila Mgr. Ludmila Čajanová. Kopie sochy bude 23. 6. umístěna v krnovském farním kostele sv. Martina.

Kulturní rubrika přináší informace o změnách v programu festivalu Slezská lilie. Ze zdravotních důvodů nemůže na návštěvu České republiky přijet francouzský kněz Guy Gilbert. Pořadatelům se jako náhradu povedlo zajistit hosta, který se charismatickému knězi v mnohém podobá. Přednášky na nedělním programu Slezské lilie v Ostravě-Kunčičkách bude mít salesián P. Ladislav Heryán.

Rubrika „Evangelizace“ informuje o dvou letních aktivitách, na které lze pozvat i ty, kteří Boha hledají. Jednou z nich je SummerJob ve Vápenné na Jesenicku a druhou již 21. Františkánské setkání mládeže na Cvilíně u Krnova.

Osobností víry je v tomto čísle rodák z Horního Benešova Eduard Schlusche. Tento moderní laický apoštol působil prostřednictvím tisku v Bruntále. Osudným se mu staly jeho protinacistické názory, které se nebál šířit tiskem ani po záboru Sudet. Pět válečných let prožil ve věznicích a koncentračních táborech. I když byl konec války na dosah, nepřežil. Stal se v dubnu 1945 obětí spojeneckého bombardování lodě „Cap Arcona“, na kterou nacisté vehnali právě vězně z koncentračního tábora Hamburg-Neuengamme.

Pin It