Ostrava - Na začátku školního roku se aktuální vydání diecézního zpravodaje ohlíží za letními prázdninami. Obálka časopisu nabízí pestrou pohlednici ze Světového setkání mládeže v Krakově. Na titulní straně jsou zachyceny tváře desítek účastníků z ostravsko-opavské diecéze v čele s generálním vikářem Mons. Martinem Davidem.

O setkání s papežem Františkem na stránkách časopisu informují přímí účastníci setkání, na které z diecéze v druhé polovině července odcestovalo autobusy, na kole i pěšky bezmála sedm set mladých. Opačným směrem se již na začátku prázdnin vydal manažer pro cestovní turistiku Martin Hiltavský. Společně s polskými sportovci se zapojil do štafetového běhu, který směřoval k papeži do Říma.

Hranice se překračovaly také na Trojmezí. Poutníci z České republiky, Slovenska i Polska se vydali na pouť tří národů. Setkání se uskutečnilo již po osmé a místo na společné hranici tří států se stále proměňuje. Na Slovensku staví dálnici do Polska, v Polsku budují pár metrů od hraniční čáry penzion a základy malé hospůdky jsou vybetonovány také na katastru obce Hrčava.

Cestu v čase mají za sebou ve Štramberku na Novojičínsku. Do skleněné láhve v roce 1907 ukryli stavitelé věže barokního kostela sv. Jana Nepomuckého zprávu pro příští pokolení. Najít se jí podařilo až po téměř 110 letech při opravě kostela. Byla sice rozbitá, listiny i inkoust však vydržel, a proto si mohou dnešní Štramberáci přečíst informace o tom, jak se za vlády císaře a krále Františka Josefa rozhodli obyvatelé městečka dostavět ke kostelu z roku 1723 věž se zvonicí.

Charita Ostrava zve na koncert „Sešli se, aby pomohli“. Letos muzikanti a zpěváci vystoupí v hale Gong na podporu Mobilního hospice sv. Kryštofa. Zazpívá Ondřej Havelka za doprovodu Melody Makers, zahraje špičkový houslista Josef Špaček, zazpívá Patricie Janečková a nástroje rozezní orchestr Camerata Janáček. Vše začíná 21. 9. v 19.00 hodin.

Farnost, která čtenářům umožnila nahlédnout za vrata kostela i fary, je tentokrát Dolní Benešov na Hlučínsku. Bývalý vojenský kaplan P. Pavel Kuchař působí již více než pět let na „Prajzské“ a protože pochází z Darkovic na Hlučínsku, cítí se v Dolním Benešově jako ryba ve vodě. Ostatně vody má okolo sebe spousty. Hned pod kostelem leží obrovský rybník a město má ve znaku dokonce štiku.

Tématem čísla jsou aktivity mládeže o letních prázdninách. Na Cvilíně proběhlo již 20. františkánské setkání mládeže, z Opavy na Velehrad se pěšky vydalo 54 poutníků a ve Staré Vsi nad Ondřejnicí připravili animátoři tábor pro děti na motivy filmu Alenka v Říši divů. Další animátorský tým se vydal do Bohušova na Osoblažsku, aby týden svého volna nabídl ve službě místním lidem.

Pin It