OKNO0114První číslo diecézního zpravodaje OKNO v roce 2014 vychází v charitní červené barvě a z titulní strany majestátně shlíží Tři králové na koních, tak jak tradičně vyjíždějí koledovat ve farnosti Místek. Tématu Tříkrálové sbírky, která má letos podpořit 83 záměrů jednotlivých Charit, se věnujeme také ve zpravodajství.

Úvodník do lednového čísla si připravil na téma „Naplňme svět dobrem“ P. Piotr Rak, duchovní správce farnosti Těškovice, kterou představujeme v seriálu o farnostech. Ve zpravodajské části OKNA se dočtete o žehnání opraveného Biskupského gymnázia i sedmnácti kusů techniky v hodnotě přes sto milionů, kterou dostali hasiči v Hlučíně. Půl milionu naopak ještě chybí farnosti Vrbno pod Pradědem na lešení, které by umožnilo znovuotevření kostela, kterému se sype strop. Dvoustránku jsme věnovali připomenutí událostí z roku 2013.

Tématem lednového čísla je výstava betlémů v tiskárně Josefa Kleinwächtera v Místku. Jak nápad ukázat lidem betlémy během vánočních svátku vznikl a kde se rodil vztah majitele tiskárny k jesličkám, se dozvíte na straně 12 a 13. Další dvoustrana patří prezentaci farnosti Těškovice. Malá obec na Bílovecku má za sebou bohatou historii. Místní nezlomil nacismus během druhé světové války ani desítky let komunismu. S nelibostí osudu se vyrovnávali také humorem, který už více než sto let rozdává jejich ochotnické divadlo Berani.

K tématu církevních restitucí se vracíme hned po vypršení termínu na podání výzev k navrácení komunisty zabraného majetku. Ostravsko-opavská diecéze požádala o 22 tisíc hektarů lesů a 8,5 tisíc hektrarů zemědělské půdy. Jak s navrácenými nemovitostmi biskupství naloží, jsme se zeptali generálního vikáře Mons. Martina Davida. Poslední strany časopisu jsou věnovány další kapitole z Katechismu katolické církve. Tentokrát se P. Rudolf Friedl zamyslel nad slovy „žít v pravdě“. K prohloubení duchovního života mohou pomoci knižní novinky křesťanských nakladatelství i svědectví o životě kněze P. Františka Bureše.

Pin It