Do farností a kostelů míří květnové vydání diecézního zpravodaje OKNO. Fotografie na obálce dokumentují tradiční jarní výstup skautů na Ivančenu, kde biskup František Václav Lobkowicz každoročně slaví mši svatou. Nejen o duchovním životě skautů, skautek, světlušek a vlčat se dozvíte také v hlavním tématu tohoto vydání. Úvodník si pro aktuální vydání připravil P. Dariusz Sputo z farnosti Ostrava-Kunčičky.

Zpravodajská část časopisu se věnuje návštěvě pražského kardinála a primase českého Dominika Duky v Krnově. Na pozvání Konfederace politických vězňů, místní farnosti a krnovské KDU-ČSL sloužil ve farním kostele sv. Martina mši svatou za oběti komunistické totality. Kardinál Duka odpověděl v krátkém rozhovoru i na několik osobních otázek.

Cyrilometodějské jubileum, které rezonuje celým rokem 2013, připomněla Národní pouť kněží na Velehradě. Šest účastníků z řad kněží ostravsko-opavské diecéze popsalo své osobní dojmy ze setkání více než 600 duchovních.

Třetí ročník křesťanského hudebního festivalu Slezská lilie připravuje farnost Ostrava-Kunčičky ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou. Ve dnech 15. 6. na pódiu vystoupí řada známých i méně známých interpretů. Další pozvánka je na Noc kostelů, která vypukne již v pátek 24. 5. v 18.00 na 130 místech v diecézi.

V květnovém vydání pokračuje seriál představování farností. Tentokrát se podíváme blíže do Kobeřic na Hlučínsku, které od roku 2003 spravuje P. Marek Pawlica, který do České republiky přišel v roce 2000 z  Polska. Za necelých deset let se toho v Kobeřicích hodně změnilo. Kromě oprav kostela a fary, mají zdejší farníci nové prostory pro setkávání scholy a mládeže, ale také opět sochu Kobeřické Madony a majestátní kovaný lustr.

Do časopisu s datací 5/2013 se ještě vešla informace o plakátu s nabídkou Centra pro rodinu a sociální péči o.s. a připravované Národní pouti do Svaté země ve dnech od 3. do 11. 11. Nechybí další část katechismu, které připravuje P. Rudolf Friedl, soutěž k Roku víry, knižní novinky a osobnosti víry. V květnu si připomínáme sv. Jana Sarkandra a ctnostný život a velkolepé dílo biskupa Josefa Martina Nathana.

Pin It