Obálku dubnového čísla diecézního zpravodaje OKNO zdobí fotografie P. Petra Kuníka, které zachytil během 20. ročníku přehlídky studentů církevních škol v Odrách. O třech dnech plných vystoupení talentovaných studentů z celé České republiky a hostů ze Slovenska se dočtete na zpravodajských stranách. K tématu je připraven i rozhovor s ředitelkou pořadatelské školy Ing. Pavlou Hostašovou.

Volby nového papeže Františka a jeho první kázání připomíná v úvodníku generální vikář Mons. Martin David. Na následujících zpravodajských stranách se časopis OKNO věnuje diecéznímu setkání mládeže v Bruntále. Mrazivý víkend před Květnou nedělí s otcem biskupem prožilo téměř šest set mladých. Zpravodajství ze setkání doplňuje anketa s účastníky.

Téma měsíce je na začátku jara sportovní. Jak se sportuje ve farnostech diecéze zjišťoval redaktor a sportovní fanda Libor Rösner. V jeho příspěvku se například dozvíte, že ministranti hrají florbalovou ligu a farář z Horní Lomné trénuje oddíl Jujitsu. Tomuto asijskému bojovému umění se v horské vísce věnuje společně s P. Edwardem Cokotem celkem dvacet sportovců.

V kulturní rubrice se čtenáři dozví o nové publikaci P. Jana Larische, který zmapoval životní osudy P. Rudolfa Schikory, který řadu let působil na Hlučínsku. Erbenovu Kytici jako hudební divadlo připravuje ostravský hudební skladatel Pavel Helebrand. Premiéra se chystá 20. 5. v Ostravě. Na již 10. pouť na Hůrku u Štemplovce zve místní duchovní správce P. Petr Knapek, který každoročně se skupinou nadšenců připravuje historické procesí. Letos se poutníci ke kapli sv. Jana Nepomuckého vydají v neděli 12. 5. v kostýmech z doby Opavského kongresu roku 1820.

Významné jubileum 20 let své činnosti v těchto dnech slaví Centrum pro rodinu a sociální péči. O tom, jak aktivity pro manžely v roce 1993 začínaly a co vše dnes CPR a SP nabízí, se dočtete ve dvou příspěvcích na straně 16.

Čtenáři v časopise OKNO najdou ještě další díl Katechismu katolické církve, ve kterém P. Rudolf Friedl rozebírá 6. přikázání desatera „Nesesmilníš“. Nechybí soutěžní osmisměrka tematicky laděná k Roku víry a rubrika Osobnosti víry. Biskupský vikář pro pastoraci P. Vít Zatloukal vybral na tento měsíc životní příběhy nedávno zesnulého salesiána P. Václava Filipce a P. Rudolfa Nejezchleby, který se v 1. polovině 20. století zasloužil o charitativní dílo na Ostravsku.

 

Pin It