Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Obora1Hukvaldy – Svátek svatého Huberta, patrona lesníků a myslivců, oslavil biskup František Václav Lobkowicz společně s pracovníky Biskupských lesů v hukvaldské oboře. První setkání lesníků a myslivců s vedením diecéze mělo slavnostní ráz, který umocnilo vystoupení trubačů na lesní rohy. Hukvaldská obora o rozloze 457 hektarů, která se specializuje na chov dančí, mufloní a černé zvěře, byla vrácena církvi k 1. 10. 2014.

Obora2Trofeje jelena, daňka, muflona a kance ozdobily místo historického setkání, kterému vévodil erb ostravsko-opavské diecéze. „Obora byla po 66 letech navrácena do rukou církve po nezměrném úsilí pracovníku biskupství,“ uvedl na začátek setkání oborný Milan Koutný a připomenul, že hukvaldská obora byla založena již v roce 1567 olomouckým biskupem Vilémem Prusínovským a patří mezi nejstarší obory v České republice.

Z malé obůrky z 16. století, která vznikla pod hradem Hukvaldy, vytvořili jeho následovníci v průběhu staletí vyhlášenou oboru, která se od konce 19. století věnuje chovu mufloní zvěře. Dnes v oboře žije 140 ks daňků a 120 ks muflonů. Obětavostí oborníků roste kvalita chovaných kusů, jejichž trofeje dosahují bronzových, stříbrných a zlatých medailí. Parohy z ulovených zvířat zdobí sídla lovců nejen v České republice, ale také v Kanadě, USA, Brazílii a Evropě.

Biskup František Václav Lobkowicz setkání s lesníky, kteří pracují v oboře a dalších restituovaných lesích, zahájil krátkou děkovnou bohoslužbou slova. „Dnes je sv. Huberta a ten nám není vzdálený,“ začal biskup Lobkowicz svou řeč k mužům v lesáckých uniformách. „Starat se o přírodu, je velký úkol, který máme od Boha. Hukvaldy jsou strašně krásné, ale nejen Hukvaldy, ale celá příroda je krásná, pokud ji člověk nezničil,“ řekl dále biskup.

Zazněla také slova o poctivém a příkladném hospodaření. „Nemůžeme si nevšimnout veliké nepoctivosti, která je v naší zemi. Nakonec stejně vše špatné vyjde napovrch. My takové věci dělat nechceme, protože máme svědomí a navíc víme, že poctivost přináší tu pravou radost,“ řekl biskup Lobkowicz. „Ukažme světu, jak se dá hospodařit. Neslibuji vám stotisícové platy, ale naší snahou bude, abyste byli spokojeni a také veřejnost, aby byla spokojena,“dodal biskup.

Obora3Změnu majitele Hukvaldské obory a dalších lesů pozitivně oceňují i samotní lesníci. „Je to po právu a jsem velice rád. Vnímám to velice pozitivně. Navíc pracujeme v příjemném prostředí a s příjemnými lidmi,“ uvedl revírník Petr Kaděrka z Bílé. Rovněž oborný Milan Koutný majetkové vyrovnání považuje za přínosné. „Myslím si, že vlastník se chová k majetku vždy jinak než stát. Pro oboru a pro to prostředí tady to bude přínosem,“ dodal Koutný, který pracuje v Hukvaldské oboře již 33 let. 

Mezi čtyřmi trubači, kteří během slavnosti zahráli nejrůznější fanfáry na klasické lesní rohy, byl také Jan Kavka z Bílé, který je zaměstnancem Biskupských lesů od června tohoto roku. „Pracoval jsem již pod akciovkou Lesů ČR, u vojenských lesů a nyní jsem zaměstnancem církve. Změna je to určitě k dobrému, k lepšímu,“ řekl Kavka, který má na starosti odvoz dřeva, administrativní činnost a vedení těžební činnosti v lesích na Bílé, Hukvaldech a Ondřejníku.

FOTO: Pavel Zuchnický

Více snímku z události naleznete ve fotogalerii.

 

Pin It