Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

pavelVIVatikán - Po svatořečení papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II., čeká letos katolickou církev další kanonizace papeže z druhé poloviny 20. století. Papež František schválil dekret o zázraku na přímluvu Služebníka Božího Pavla VI. K blahořečení papeže II. vatikánského koncilu dojde 19. října 2014.

Pavel VI. – civilním jménem Giovanni Battista Montini – bude blahořečen 19. října 2014, v den ukončení mimořádného shromáždění biskupské synody o rodině. Informace byla potvrzena po setkání prefekta Kongregace pro svatořečení kardinála Angela Amata s papežem Františkem, který schválil dekret o zázraku na přímluvu Pavla VI.

„Již v roce 1934, o mnoho let dříve, než se stal biskupem, napsal: ´Kristus je neznámý, zapomenutý, nepřítomný ve velké části současné kultury.´ Mladý Montini byl pevně přesvědčen o tom, že křesťanství, které se nesetká se všemi formami každodenního života lidí, tzn. nestane se kulturou, nebude schopné se dále sdílet,“ komentoval zprávu o blahořečení kardinál Angelo Scola, Montiniho nástupce na stolci milánského arcibiskupa. „Naše církev chce projít, společně se všemi našimi bratry a sestrami, cesty onoho pole, kterým je svět, a jít vstříc všem ženám a mužům,“ dodal Scola.

Zázrak, který umožnil blahořečení, se odehrál v roce 2001 ve Spojených státech amerických a týkal se uzdravení těžce postiženého nenarozeného dítěte (24. týden těhotenství). Matce byl navržen potrat, ta jej však odmítla. Na radu jisté řádové sestry prosila o uzdravení na přímluvu papeže Pavla VI., autora encykliky Humanae vitae o předávání lidského života. O deset týdnů později lékaři zaznamenali značné zlepšení zdravotního stavu. Zázračné uzdravení dnes již třináctiletého dítěte schválila lékařská komise Kongregace pro svatořečení 12. prosince 2013.

Pavel VI. byl zvolen papežem v roce 1963. Ihned po nástupu se přihlásil k dílu II. vatikánského koncilu, které započal jeho předchůdce Jan XXIII. Roku 1964 se v Jeruzalémě setkal s konstantinopolským patriarchou Athenagorem I. Jejich symbolické objetí předznamenalo sblížení pravoslavné a katolické církve. V roce 1965 ustavil Pavel VI.  biskupskou synodu. Byl prvním papežem, který navštívil pět kontinentů. Je autorem sedmi encyklik, např. Ecclesiam suam o dialogu v církvi i mezi církví a světem, Sacerdotalis caelibatus o kněžském celibátu, Humanae vitae o manželství a předávání života. Významná je též jeho exhortace Evangelii nuntiandi o hlásání evangelia.

Pin It