Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

DonBoskoOstrava - V roce 2015 budou salesiáni na celém světě oslavovat 200 let od narození jejich zakladatele svatého Jana Boska. Hlavní představený salesiánů, don Pascual Chávez Villanueva, přišel s výzvou, aby součásti přípravy byla celosvětová štafefa putování ostatků Dona Boska. Socha s relikvií světce navštíví do roku 2015 celkem 130 zemí, kde salesiáni působí. Českou republiku navštíví ve dnech 1.–13. 2. 2013. Dvě zastávky bude mít v ostravsko-opavské diecézi: ve čtvrtek 7. 2. v Havířově-Šumbarku a v pondělí 11. 2. v kostele sv. Josefa (Don Bosku) na Vítkovické ulici v Moravské Ostravě.

DonBoskoSochaSocha je bronzová a je navržena a zhotovena italským sochařem Maurem Baldessarim. Měří v základně 82 × 81 centimetr a je 1,6 metru vysoká. Váží 275 kilogramů. Uvnitř sochy je schránka, která uchovává pravé předloktí Dona Boska. Ostatky do naší vlasti připutují z Belgie. "Je zajímavé, že putování ostatků provází řada zvláštních milostí, které známe z životopisů sv. Jana Boska a které se děly zejména při jeho cestách po Španělsku, Francii či Itálii," uvedl ředitel ostravské komunity salesiánů P. František Blaha SDB, který odcitoval také jedno svědectví z 16. dubna 2012 , které zaslala z Konga salesiánská dobrovolnice Iveta Pešatová:

„Celým městem, jakožto městem salesiánským, dalo by se říct, teď hýbá jedna věc. A to urna Dona Boska (s jeho ostatky), která dorazila do Lubumbashi koncem března. Navštěvuje všechna salesiánská centra, k nám dorazí v pátek 13. dubna. Je to taková symbolická „návštěva“ zakladatele obrovského díla, které je v Lubumbashi opravdu neskutečné. Člověk by se mohl pousmát nad tím, že se kvůli urně dělá takového povyku. Tuto návštěvu ale provází spousta milostí. Jedna z novicek mi tady v Kafubu vyprávěla, jak se díky Donu Boskovi uzdravila její maminka. Když byla urna v katedrále, tak se ta žena, která měla obrovské problémy s dýcháním a s chůzí, zeptala hlídačů, jestli se může jen letmo dotknout urny. Ti jí to dovolili. Ta žena řekla: ,Done Bosco, dala jsem ti svoji dceru (ta dcera je salesiánkou), ty mě teď za to uzdrav.‘ No, a stalo se. Hned v okamžiku dotyku. Věřte, nevěřte. Každopádně zázraky se dějí.“

Předběžný program v Havířově-Šumbarku a v Ostravě (Don Bosko):

Havířov-Šumbark 7. 2. 2013

10.00 přivítání: dechová havířská hudba,

mše svatá

13.00-15.00 akademie ve středisku,

během toho v kostele modlitby

16.30 hlavní bohoslužba

(hl. celebrant provinciál P. Vaculík)

po mši akademie v kostele

19.00 nešpory

22.00 noční adorace

pátek 8. února 2013

7.00 ranní chvály

8.30 závěrečná bohoslužba

 

Ostrava – Don Bosco 11. 2. 2013

10.00 přivítání

mše svatá

14.00-16.00 akademie ve středisku,

během toho v kostele modlitby

16.30 hlavní bohoslužba přenášená TV NOE (hl. celebrant o. biskup, homilie provinciál P. Vaculík),

po mši akademie v kostele

20.00 nešpory

22.00 celonoční adorace

úterý 12. února 2013

5.00 modlitba a rozloučení

Během celého dne i noci bude příležitost: přistoupit ke svátosti smíření; svěřit svoje rodiny, děti, vnoučata Bohu na přímluvu Dona Boska (do koše před sochou možno vložit lísteček se jmény, prosby, fotografie dětí či rodiny, třídy, skautské družiny… vše bude přineseno při bohoslužbě); odnést si citát s myšlenkou Dona Boska; strávit chvíli v kostele v modlitbě s promítanými myšlenkami Dona Boska.

V obou kostelích bude probíhat třídenní duchovní příprava. Více informací na webových stránkách ostrava.sdb.cz.

 

 

 

 

Pin It