Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Drazí bratři a sestry,

za pár dní budou volby do krajských zastupitelstev a do senátu. Někteří se ptáte, zda vůbec jít k volbám, či koho vlastně volit? Ujišťuji vás, že důležitý je každý hlas. Nejít k volbám znamená vzdát se své spoluodpovědnosti, ale znamená to taky být zodpovědný za všechny chyby, které udělají druzí. Volit jděte!

Svou zodpovědnost však žijte nejen při volbách. Sledujte předvolební sliby a programy zvolených zástupců, kontrolujte je a vyžadujte plnění jejich slibů. Nedejte na prázdná slova!

Zvolte takové zástupce, za kterými je vidět kus poctivé práce. Dejte hlas těm, kteří dodržují své slovo a nevymění důvěru občanů za výhody kompromisů, stranických dohod a svého obohacení. Nevěřte těm, kteří nabízejí snadná řešení, která často ani nehodlají plnit. Máte možnost pomocí preferenčních hlasů, kroužkováním, zvolit lidi důvěryhodné a čestné. Využijte toho!

V nadcházejících volbách nebudeme rozhodovat o složení Parlamentu a o státní politice, ale o tom, jak budou příští zastupitelé řešit problémy v našem regionu. Dejme hlas takovým politikům, abychom jim nebyli nuceni připomínat jejich sliby a programy pomocí demonstrací, jako v závěru loňského roku, kdy se pracovníci a klienti Charit jednoho z  krajů České republiky museli domáhat spravedlivého financování sociálních služeb tímto krajním způsobem.

Žijeme v době, která mnoha lidem zhoršuje ekonomickou a sociální situaci. Mnoho lidí ztratilo práci. To jsou vážné věci, kterými je třeba se zabývat a které je třeba neodkladně řešit. I církev se snaží nabízet ohroženým lidem pomocnou ruku prostřednictvím svých sociálních a charitativních aktivit. Zlepšení si ale všichni musíme zasloužit. Neseme důsledky špatné politiky minulých vlád, které nás naučily žít na dluh. Snadná řešení neexistují, ale závisí i na vašich rozhodnutích. Poraďte se mezi sebou a s Boží pomocí rozhodujte dobře.

K tomu vám žehnají

vaši biskupové

Pin It