Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava – Krátce před závěrem školního roku čeká na ostravské posluchače několik unikátních hudebních večerů. Jeden zařídilo Centrum pro rodinu a sociální péči svou beneficí. Další bude v režii Dnů slezských varhan, jejichž letošní ročník je věnovaný Mons. Františku Václavu Lobkowiczovi.

340767132 529481049374669 6661624652759629789 n

Hlavní hvězdou benefice Centra pro rodinu bude španělská houslistka Leticia Moreno. Ta spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava zahraje Piazzolovo Čtvero ročních období Buenos Aires. Koncert, na který zbývají poslední volné vstupenky, rozezní v pátek 26. května v 19:30 katedrálu Božského Spasitele v Ostravě. Výtěžek ze vstupného pomůže CPR s rekonstrukcí jejich budoucího sídla v areálu Městské nemocnice Ostrava. Více informací o koncertu, plánované rekonstrukci i odkaz na prodej lístků najdete ZDE.

V červnu se na různá místa v Moravskoslezském kraji vrátí Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který otevřou Dny slezských varhan, které organizátoři tentokrát věnovali loni zesnulému ostravsko-opavskému biskupovi Františku Václavu Lobkowiczovi. „Biskup František byl velkým milovníkem hudby a fanouškem festivalu. Budou to dva dny naplněné hudbou královského nástroje, jak jsou varhany právem označovány,“ poznamenává biskup Martin David v programové brožuře. První ze dvou koncertů se odehraje v době Noci kostelů – v pátek 2. června v 19.00 na opavském Dolním náměstí. V kostele sv. Vojtěcha se představí varhaník Pavel Svoboda, který představí díla mistrů německého baroka, vídeňského klasicismu a českého dvacátého století. O den později – v sobotu 3. června pak Eva Bublová zahraje od 19 hodin na unikátní varhany v ludgeřovickém kostele sv. Mikuláše. Kromě Johannese Brahmse nebo Felixe Mendelssohna-Bartholdyho se pustí také do současnějších melodií: „V průběhu večera zazní i část Pašijového triptychu Vladimíra Svatoše, legendárního pedagoga ostravské konzervatoře, varhaníka a skladatele, který by oslavil 95. narozeniny,“ zvou organizátoři. Další festivalové koncerty se pak odehrají třeba v příborském kostele sv. Václava nebo v ostravské katedrále Božského Spasitele, kde 14. června zazní Dvořákova Stabat mater v podání České filharmonie vedené dirigentem Tomášem Netopilem. Poslední dějství festivalu hostí Janáčkovo rodiště – Hukvaldy, a to nejen na tradičních místech jako je oborní amfiteátr nebo kostel sv. Maxmiliána. V sobotu 24. června si totiž v HUBERTOVI (Hukvaldském biskupském environmentálním rezortu) můžou děti i jejich rodiče vychutnat komickou operu Peřiny.

  

Pin It