Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava – 1. května začal již sedmý ročník projektu Otevřené chrámy, díky kterému zpřístupňují křesťanské církve v Moravskoslezském kraji své sakrální památky pro turisty. Vyškolení průvodci můžou v každém z 39 zapojených chrámů poukázat na místní zajímavosti. Přinášíme také první tipy k letošní Noci kostelů, do které se zapojí i zbouraný kostel ve staré Karviné.

dji0596

Kostel sv. Petra z Alkantary. Foto: Michaela Gavláková / Člověk a Víra

Desítky kostelů s možností průvodcovského výkladu v projektu Otevřené chrámy je možné otevřít díky podpoře Moravskoslezského kraje. V loňském roce projekt zaznamenal rekordní návštěvnost – 240 tisíc vstupů. Největší měrou se tehdy na nárůstu podílel poutní chrám na Cvilíně nad Krnovem. „Projekt Otevřené chrámy umožňuje návštěvníkům více poznat bohatou historii našeho regionu a jeho rozmanitost. Nabízí také prostor k zamyšlení. Jsem velmi rád, že si lidé tento projekt oblíbili a tato místa navštěvují v tak hojném počtu,“ hodnotí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

V nabídce sedmého ročníku projektu Otevřené chrámy se objevuje také několik novinek nebo obnovených premiér. „Zpřístupníme kostel sv. Jana Nepomuckého ve Staré Bělé, kapli Panny Marie Pomocnice křesťanů v Beskydech na Gruni u Starých Hamer, evangelický kostel v Orlové a kostel sv. Martina v Bohušově,“ vypočítává za Biskupství ostravsko-opavské vedoucí Odboru dotačních projektů a církevní turistiky Miroslav Přikryl. K nim se přidají oblíbené destinace – poutní místo Krnov-Cvilín nebo kostely a kaple na Radhošti, Hukvaldech, Hradci nad Moravicí nebo Štramberku. Celkový seznam 39 kostelů a vyhlídkových věží spolu s otevíracími dobami najdete na webu www.otevrenechramy.cz. Web je letos lépe propojený s internetovými stránkami Církevní turistiky a informačních center.

„Těší mě, že při svých toulkách Moravskoslezským krajem mohou lidé v našich otevřených chrámech nejen poznávat jejich kulturní, duchovní a historické bohatství, ale také nacházet jedinečný prostor zklidnění a ticha, které člověk v dnešní zrychlené době velmi potřebuje,“ shrnuje význam projektu biskup Martin David, administrátor ostravsko-opavské diecéze.

Patnáctá Noc kostelů: poprvé na Prašivé i premiéra gotických fresek

Desítky farností zároveň usilovně pracují na programu k Noci kostelů, která se v České republice uskuteční už popatnácté. „V ostravsko-opavské diecézi se zapojí na 130 kostelů,“ uvádí Miroslav Přikryl, který zároveň upozorňuje na letošní premiéry. „Poprvé se do Noci kostelů letos přihlásila řada kostelů: dřevěný kostel sv. Antonína na Prašivé, Španělská kaple v Novém Jičíně, kostel Nejsvětější Trojice v Opavě, kostel sv. Jiří v Třebomi, kostel sv. Markéty v Dolních Bludovicích nebo kostel sv. Cyrila a Metoděje v Dolní Lhotě,“ vypočítává. Největší novinku ale odhalí nenápadný hřbitovní kostelík v Javorníku na Jesenicku. „Veřejnost se bude moct při Noci kostelů poprvé podívat na fresky, které byly objeveny a restaurovány v uplynulých osmi letech, kdy byl kostel nepřístupný. Mimořádné je například nástěnné vyobrazení Krista, který má v místě srdce vytvořený otvor, který sloužil jako svatostánek,“ odkazuje Miroslav Přikryl na jedinečný gotický kostel. Ačkoli Noc kostelů začíná běžně až se soumrakem, unikátní kostel v Javorníku se k prohlídkám otevře už dříve – v 15 hodin. „Nejdelší otevírací dobu – od deváté ráno – bude mít kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie v Holčovicích,“ všímá si Miroslav Přikryl další letošní novinky.

V ostravsko-opavské diecézi u příležitosti Noci kostelů opět vychází také tzv. Poutnické novinky – průvodce, který může návštěvníkům Noci kostelů poskytnout užitečnou navigaci, kam pokračovat dál. Hlavní téma zpravodaje vychází z motta letošního ročníku inspirovaného biblickou knihou Moudrosti: „Po světle dne totiž nastupuje noc, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost.“ Novinky nabízejí rozhovor s Karin Lednickou nebo reportáž ze staré Karviné, ve které dva muži vzpomínají na dětská léta strávená v kostele sv. Jindřicha. Ten už dnes z rozhodnutí komunistických úřadů podobně jako poddolovaná stará Karviná nestojí.

Otevře se i kostel, který už nestojí

Prostor bývalého kostela ale díky iniciativě spolku Stará Karviná a Římskokatolické farnosti Karviná postupně ožívá. „Velkou novinkou je, že organizátoři do Noci kostelů přihlásili také tamní zaniklý kostel sv. Jindřicha,“ uvádí koordinátorka církevní turistiky Adéla Pánek Hudečková. „Poutníci se na místě, kde kostel stával, dozvědí něco z jeho historie a také na fotografiích uvidí, jak vypadal,“ přibližuje karvinský farář, P. Martin Šmíd. Krom toho chystá spolek Stará Karviná ve spolupráci s karvinskou farností také vyznačení obvodu půdorysu kostela. „Chceme tak návštěvníkům přiblížit, jak monumentální kostel byl kostel sv. Jindřicha. V plánu je také stavba dřevěného kříže na místě chrámu, aktuálně pro tento účel schne dřevo,“ přibližuje další plány Tereza Ondruszová za spolek Stará Karviná. Během Noci kostelů bude mít otevřeno také farní kostel Povýšení svatého Kříže ve Fryštátu, kostel sv. Marka a také tzv. Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary, který je zapojen také do Otevřených chrámů.

Pin It