Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

Enns/Rakousko - Jedenáctileté děvče Victoria Kampenhuber z hornorakouské obce Enns v okrese Linec se stala letošním symbolem Betlémského světla, které v sousedním Rakousku nazývají "Friedenslicht - Světlo míru". S iniciativou zapalování plamínku přímo v jeskyni narození v Betlémě a jeho šíření po Evropě a dál do světa přišel v roce 1986  Helmut Obermayr z hornorakouského studia rakouského rozhlasu ORF.

Po 33 letech je popularita rozsvěcování lampiček známá ve více než 30 evropských zemích a plamínek přeskočil i do zámoří. Od roku 2009 se ve spolupráci rakouských a kanadských skautů šíří světlo z Betlémy i v této severoamerické zemi. 

Do České republiky se Betlémské světlo dostalo poprvé po pádu komunistického režimu v roce 1989. Za aktivitou stojí i u nás skauti, kteří se také letos vypraví do Rakouska s lampičkami, aby si v sobotu 14. prosince plamínek převzali od svých vídeňských kolegů. O týden později v sobotu 21. prosince se různými vlakovými spoji dostanou skauti do všech koutů České republiky. "V letošním roce skauti Betlémské světlo rozvezou 62 vlaky a vy si pro něj můžete přijít na 237 místních akcí a 774 vlakových stanic," uvádí organizátoři na webu www.betlemskesvetlo.cz.

Linecká redakce ORF každoročně vybírá dítě, které se s poutníky vypraví do Betléma, aby zde od místního ortodoxního duchovního převzalo plamínek a ten ve speciální lampičce přepravilo do Evropy. Letošním "Dítětem světla míru" je dívka Victoria Kampenhuber, která je členkou mládežnického oddílu Červeného kříže. "Dělá mi velkou radost pomáhat druhým lidem," vysvětluje jedenáctiletá dívka své zapojení do aktivit Červeného kříže. Mladé děvče se každoročně zapojuje do roznášení Betlémského světla ve své obci. "Je moc hezké vidět, jak tento malý plamínek dojímá lidská srdce. Přeji si, aby se se světlem z ruky do ruky předával mezi lidmi i mír," dodává Victoria. 

Foto: Victoria Kampenhuber z Ennsu zapálila v Jeskyni narození v betlémě letošní „ORF-Friedenslicht“ -  "Betlémské světlo 2019".

Autor fotografií: ORF Oberösterreich 

Pin It