Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Diecéze - Postní doba s sebou přináší i pobožnosti křížových cest. Většina z nich se koná v kostelích, avšak každým rokem se vyskytnou případy, kdy na ně farníci vyjdou do ulic svých měst či obcí, popř. vykročí za jejich hranice. Výčet farností, kde se letos křížové cesty uskuteční vně kostelů, přinášíme zde. Případné další budou průběžně doplňovány.

Již v neděli 11. 3. proběhne křížová cesta v Hnojníku. Její první zastavení bude v 15.00 u vchodu kaple sv. Kryštofa. Ve stejný den i ve stejnou hodinu započnou venkovní křížové cesty v Kyjovicích a Opavě-Jaktaři. Jaktařská začne u kostela sv. Petra a Pavla a bude pokračovat ke kapli sv. Anny stojící na kopci za Opavou (v případě nepříznivého počasí se účastníci připojí k pobožnosti křížové cesty v konkatedrále, jež začíná taktéž v 15.00).

V pátek 16. 3. si věřící připomenou Kristovu kalvárskou pouť v Jablunkově. Zahájena bude v 16.00 mší sv. v chrámu Božího Těla, po jejím skončení potom projdou jablunkovští městem a zamíří na Písečnou.

V neděli 18. 3. se v 15.00 vypraví ke kříži nad Chlebovicemi pro změu místní farníci.

V pátek 23. 3. po mši svaté v 17 hodin uspořádá venkovní křížovou cestu i farnost Bohuslavice u Hlučína a povede mezi poli za obcí. Oproti tomu uilcemi města Fulnek povede křížová cesta od 18.30, a to z kostela Nejsvětější Trojice ke kostelu sv. Josefa. 

Dnes již tradiční křížová cesta ulicemi Opavy se uskuteční 24. 3., tedy jako vždy v sobotu před Květnou nedělí. Zahájena bude v 15.00 v kostele sv. Vojtěcha a vyústí v konkatedrále. V tentýž čas pořádá křížovou cestu pod širým nebem nejen pro děti MamOáza v Novém Jičíně směrem na Fibichovo nám. O hodinu dříve, tj. ve 14.00, začne u restaurace Kohútka rovněž již tradiční křížová cesta z Frýdku na Prašivou v režii animátorů frýdeckého děkanátu. Sobotní pásmo venkovních křížových cest pak v 17.00 zakončí věřící v Horním Domašově, kteří se k 1. zastavení setkají u Anglického pramene. 

Na Květnou neděli 25. 3. proběhne tato pobožnost ve 14.00 ve Spálově, ve 14.30 Kozlovicích, kde se půjde na vrch Skalky ke zvoničce sv. Barbory, přičemž 1. zastavení je situováno naproti areálu Na mlýně. Procesí s křížem uzří i Šenov u N. J. , které zde vyjde ve 14.30 hod. od křižovatce u Ronzů.Další venkovní cetsy tohoto dne začnou od 15.00, jmenovitě v Kravařích a Ostravě-Pustkovci. Takříkajíc na půli cesty mezi Opavou a Pustkovcem se budou u jednotlivých zastavení v přírodě modlit na Palmovou neděli (počínaje 15.00) i v Hati. Od křižovatky ulice Na Chromině a staré šilheřovické cesty pak poputují k haťskému kříži. 

Velký pátek v Havířově po obřadech začínajících v 15.00 z kostela sv. Anny do kostela sv. Markéty.

Ve středu Svatého týdne, tj. 28. 3., pořádá Centrum pro rodinu Šternberk křížovou cestu pro rodiny s dětmi v naší diecézi, konkrétně v Rudě u Rýmařova na Křížovém vrchu. U jednotlivých barokních zastavení se nejen oni společně pomodlí od 17.00.

Hojně navštěvovanou se v poslední době stala noční křížová cesta po stezce VIA CRUCIS v noci ze Zeleného čtvrtku na Velký pátek, pořádaná mládeží děkanátu Nový Jičín. Letos tedy začne na Zelený čtvrtek 29. 3. ve 22.00, a sice prvním zastavením, situovaným za novojičínským hřbitovem, skončí zastavením posledním ve Štramberku.

Další venkovní křížové cesty se budou konat na Velký pátek 30. 3., přičemž ta první již v 9.00 v Místku, kde začne ve farním chrámě sv. Jana a Pavla. Stejně tak od 9.00 povedou kroky věřících jiným velkým městem diecéze, a to Karvinou - směrem do kaple sv. Anny v městské části zvané Ráj.

O hodinu později, tj. v 10.00, se ve svém farním chrámě sejdou farníci v Ostravě-Třebovicích, aby odtud vyrazili do ulic a v nich si Ježíšovo utrpení připomenuli. Rovněž tak v 10.00 projdou kolem čtrnáctera zastavení věřící na Kalvárii v Hradci nad Moravicí.

Ve 14.00 se v případě dobrého počasí uskuteční tato pobožnost v Domaslavicích - od kostela směrem na Vidíkov, ve 14.30 z Travné do Mariánského údolí a v 15.00 ve Frýdlantu nad Ostravicí, jejíž vyústění bude u kaple na Kamenci.

Velký pátek v Havířově bude mj. také ve znamení křížové cesty městem, a sice po obřadech začínajících v 15.00 z kostela sv. Anny do kostela sv. Markéty.

Stěbořičtí se opět jako vloni odeberou takříkajíc za „humna“ a spojí při svém putování opět dvě vesnice, jen toto jejich putování nabere letos opačný směr. Věřící se sejdou ve 20.30 u kaple sv. Jana Křtitele v Opavě-Zlatníkách, aby se pak společně vydali ke kapli sv. Anny, která stojí na pomezí farností Stěbořice, Jaktař a Slavkov u Opavy.

V Krnově vyjdou věřící po velkopátečních obřadech ve 21.00 od farního chrámu sv. Martina na Cvilín, kde se u jednotlivých zastavení rozesetých okolo poutního kostela tuto pobožnost pomodlí.

Na jiném poutním místě – na Maria Hilf u Zlatých Hor – se pak uskuteční křížová cesta v tutéž hodinu. Věřící na ni vyjdou ve 21.00 od areálu Bohema ve Zlatých Horách. Jde se pěšky lesem asi 4 km. Pro ty, kteří nemohou jít pěšky, bude pobožnost křížové cesty připravena v ambitech poutního kostela Mariahilf.

 

Zvláštní aktivitu pro děti si na postní dobu připravili v Odrách. Nejmenší farníci mají za úkol navštívit celkem sedm křížů, které někdejší obyvatelé Oder z různých důvodů postavili v nedalekém okolí. Každé nedělní odpoledne se mohou vydat k jinému kříži podle pořadí, které je navrženo. Jeho obrázek se vždy objeví na připraveném kříži v kostele. Více zde:

Libor Rösner

 

MamOáza srdečně zve v sobotu 24.3 od 15 hod. na Fibichovo nám. v N. Jičíně k společné Křížové cestě pod širým nebem nejen pro děti.

Pin It