Diecéze - Ve dnech 18.–25. ledna 2019 se budou křesťané z různých církví společně modlit za jednotu. Mottem týdne je verš: „Budeš usilovat o spravedlnost, a jen o spravedlnost“ (Dt 16,18-20). Texty je možné použít při ekumenických bohoslužbách, vlastní liturgii, studiu Bible nebo v soukromé modlitbě.

Přípravy textů pro letošní Týden modliteb za jednotu křesťanů se ujala skupina zástupců různých křesťanských společenství v Indonésii. Texty sestavilo Společenství církví v Indonésii (Persekutuan Gereja-gereja di Indonesia, PGI) pod vedením Rev. Dr. Henriette T. Hutabarat-Lebang a Indonéská katolická biskupská konference (Konferensi Waligereja Indonesia, KWI), v jejímž čele stojí Mons. Ignatius Suharyo.

Nově zvolený koordinátor Rady pro ekumenismus při České biskupské konferenci biskup Tomáš Holub ve svém úvodu české brožury (vydala ČBK a ERC) textů povzbuzuje, v souvislosti s ekumenickými modlitbami, k tzv. řemeslnosti modlitby, jak o ní v exhortaci Radost evangelia píše papež František. V části o ekumenickém dialogu a modlitbě píše toto: „Musíme si stále připomínat, že jsme poutníci a putujeme společně. Proto je třeba své srdce očištěné od nedůvěřivosti otevírat před svými souputníky a upírat zrak především k tomu, co hledáme: pokoj ve tváři jediného Boha. Umění důvěřovat druhému má v sobě cosi řemeslného, podobně jako i pokoj má v sobě kus řemesla.“

„Chtěl bych Vás, milé sestry a milí bratři, povzbudit k nepodceňování této řemeslnosti. Je opakovanou zkušeností, že ekumenické modlitby v sobě nemají takový stupeň spontánnosti a přirozenosti jako standartní modlitby v našich domácích společenstvích. To je přirozené, protože nejsou neseny společnou modlitební zkušeností a žitou tradicí,“ prosí o zapojení do dění v polovině ledna 2019 biskup Holub.

Texty pro Týden modliteb naleznete ke stažení zde.

Ilustrační foto: Jakub Šerých/Člověk a víra

Pin It