Ostrava - Více než 20% nárůst návštěvnosti zaznamenal druhý ročník projektu Otevřené chrámy, na němž Biskupství ostravsko-opavské spolupracuje s Moravskoslezským krajem. V turistické sezóně od května do října bylo zpřístupněno 33 církevních objektů. Návštěvníkům se v každém z nich věnoval vyškolený průvodce. Největší zájem zaznamenaly kostely na turisticky atraktivních místech.

Kostely i věže s vyhlídkou

„Mezi nejnavštěvovanější místo patřil kostel sv. Maxmiliána na Hukvaldech, do kterého si našlo cestu téměř 28 000 návštěvníků. Z pohledu průměrné návštěvnosti byl nejúspěšnější dřevěný kostel sv. Antonína Paduánského na Prašivé, kam v průměru přišlo téměř 28 návštěvníků za hodinu,“ uvedl projektový manažer biskupství Miroslav Přikryl. Mezi 33 objekty letos byly katolické kostely ve větších i menších městech, katedrála v Ostravě i konkatedrála v Opavě. Otevřeny byly tři kostelní věže, tři evangelické kostely, pět kostelů dřevěných a také kostely na poutních místech. „Celková návštěvnost činila necelých 169 000 návštěvníků, což je oproti loňsku o 29 000 více,“ upřesnil Miroslav Přikryl.

"Jsem rád, že se ve spolupráci s Moravskoslezským krajem podařil druhý ročník projektu Otevřené chrámy. Věřím, že se bude dále rozvíjet a pokračovat i v dalších letech," řekl generální vikář ostravsko-opavské diecéze a pomocný biskup Martin David. „Nárůst zájmu potvrzuje, že jsme se vydali správným směrem a lidé tento projekt přijali za svůj. Těší mě, že jsem mohl stát u zrodu tohoto projektu a Moravskoslezský kraj je od počátku jeho partnerem,“ uvedl náměstek pro památkovou péči Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

150 průvodců

Krajský úřad projekt Otevřené chrámy podpořil v tomto roce dotací ve výši 1,3 milionu korun, která byla využita na propagaci projektu a průvodcovskou službu. V průběhu turistické sezóny se v kostelích návštěvníkům mohlo věnovat okolo 150 proškolených průvodců.

Nejvíc práce měli průvodci v kostele sv. Maxmiliána na Hukvaldech, který se podruhé za sebou umístil na prvním místě v počtu návštěvníků. Zájem těší duchovního správce farnosti. „Jsem velmi rád, že lidé kostel navštěvují. Přicházelo skutečně hodně lidí. Odhadujeme, že asi pětina turistů, kteří přijeli na Hukvaldy kvůli oboře nebo návštěvě zříceniny hradu, navštívila také kostel,“ sdělil P. Dariusz Adam Jędrzejski. Někteří se zdrželi jen pár minut, jiní si tiché místo užívali déle. „Jsou lidé, kteří do kostela přijdou jako do muzea. Prohlédnou si oltáře, obrazy nebo zvon. Pak přicházejí skupiny nebo jednotlivci, kteří se chtějí v kostele ztišit, posadí se do lavic a modlí se,“ dodal kněz. Kromě Hukvald počítali návštěvníky v desetitisících také v ostravské katedrále Božského Spasitele, ve Štramberku a v poutním kostele na Cvilíně u Krnova. Výjimečně si vedl také dřevěný kostelík na Prašivé.

Nabídka se napřesrok upraví

Ne o všechny objekty byl ze strany návštěvníků takový zájem. Na seznamu jsou i místa, kam za hodinu přišel jen jeden člověk. Místa s nejslabší návštěvností se v příštím roce ze seznamu stáhnou a budou nahrazena jinými. Nejméně turistů se přišlo podívat do modliteben protestantských církví v Orlové a Suchdolu nad Odrou. Návštěvníky nepřilákal ani kostel sv. Josefa (Don Bosko) v Ostravě nebo dřevěný kostel Povýšení svatého Kříže v Bystřici nad Olší. Na hranici dvou návštěvníků za hodinu skončil kostel sv. Michaela Archanděla v Hrozové. Přitom patří k perlám na seznamu otevřených kostelů. Kdo jej navštívil, mohl obdivovat vzácné gotické fresky. „Tento kostel doplácí na to, že leží v odlehlé části regionu až na samém konci Osoblažského výběžku. Do budoucna jej však chceme zachovat otevřený, protože se jedná o skutečný unikát,“ doplnil projektový manažer biskupství Miroslav Přikryl. Na Osoblažsko by chtěl v příštím roce přilákat více turistů. Například také tím, že se k Otevřeným chrámům přidá ještě kostel sv. Martina v Bohušově. „Bohušov leží na trase úzkokolejné trati, je tam kemp, zřícenina hradu a také penzion na bývalé faře,“ dodal Přikryl.

Pin It