Ostrava - Komunita sester sv. Alžběty má v Ostravě nový klášter. Budova z konce 19. století stojí nedaleko kostela v Ostravě-Zábřehu a původní majitel si dal na její rekonstrukci záležet. Nový dům a kapli, která je jeho součástí, požehnal ve středu 14. listopadu biskup František Václav Lobkowicz společně s pomocným biskupem Martinem Davidem. Slavnosti se zúčastnily nejen sestry z ostravské komunity, ale také řeholnice z Polska, Německa a generální představená z Říma.

Dům na ulici Závoří byl v minulosti školou, farou, hudebkou, ale také ruinou obývanou bezdomovci. Její osud málem zpečetil požár. Chátrající nemovitost s propadlou střechou se rozhodl zachránit ostravský podnikatel Milan Krejčíř. „Chodil jsem tam do hudebky, učil jsem se hrát na akordeon. Když jsem viděl v jakém je ten dům stavu, bylo mi jej líto. Začal jsem se o něj zajímat a nakonec jsem jej před více než deseti lety koupil,“ uvedl Krejčíř, který nechal opravit střechu a fasádu historické budovy se zahradou stojící v bezprostřední blízkosti panelových domů. Šest let hledal pro využití budovy nájemce. Nakonec se jej rozhodl prodat sestrám.

Stavební úpravy interiéru budovy dokončil na míru podle potřeb řeholnic. V přízemí kláštera se nachází kaple zasvěcená Božímu milosrdenství, kuchyně, refektář a společenská místnost s knihovnou. První patro slouží k bydlení sester. V současnosti jich v komunitě žije šest. Čtyři pokoje jsou ještě volné a čekají na nové řeholnice nebo návštěvy z jiných klášterů. Do podkroví se vešly ještě další pokoje, které budou sestry pronajímat vysokoškolským studentkám. K dispozici mají celkem dvanáct lůžek, kuchyň, koupelnu i prádelnu s automatickou pračkou. Pohostinnost sester zatím využívá jedna studentka.

Více o komunitě sester sv. Alžběty najdete zde.

Foto: Biskup František Václav Lobkowicz požehnal kapli v novém klášteře kongregace sester sv. Alžběty v Ostravě-Zábřehu. Kapli Božího Milosrdenství zdobí skleněná vitráž, kterou navrhla sestra Felicyta Iwona Szewczyk z polské Vratislavi (Wroclaw), autorem vitráže je sklenář Jan Kohoutek z Ostravy.

Autor foto: Pavel Siuda

Pin It