Trojmezí - V diářích biskupů ostravsko-opavské, žilinské a bielsko-żywiecké diecéze se jednou ročně objevuje termín, který odkazuje na stejnou událost. Cesty tří pastýřů sousedních zemí se také v roce 2018 setkají na Trojmezí. Pouť tří národů připadá letos na sobotu 25. srpna. Letos se věřící z Polska, Slovenska a České republiky setkají po desáté. Mše svatá začíná v 10.00 hodin.

Impuls ke vzájemnému scházení při modlitbě dal žilinský biskup Tomáš Galis, který podobnou vícejazyčnou pouť zažil na hranici Itálie, Rakouska a Slovinska. Místem poutí tří národů je poutní místo Santuario del Monte Lussari, které leží mezi alpskými vrcholky jen třicet kilometrů od hranic tří zemí. Zdejší Trojmezí se ve slovinštině nazývá Tromeja a v němčině Dreiländereck.

Podobných míst, kde se střetávají hranice zemí a národů je na světě celá řada a jedním z nich je Trojmezí nedaleko Hrčavy. Poutníci z České republiky se vydají na místo setkání od kostela sv. Cyrila a Metoděje z Hrčavy pěšky v sobotu 25. srpna. Od dřevěného kostela se vychází v 9.00 hodin. Na místo je možné se dostat z Jablunkova autobusem, který vyjíždí z jablunkovského autobusového nádraží v 8.00 hodin a cena lístku je 50 korun. Na zpáteční cestu z Hrčavy vyjíždí autobus v 14.00 hodin.

Pin It