Dolní Benešov-Zábřeh - „Oči veřejnosti v těchto dnech se upínají k trávníkům v Rusku, tak jsem moc rád, že jste přišli sem k tomuto zábřežskému trávníku, a jsem přesvědčen, že se tady bude hrát kvalitní a divácky zajímavý zápas,“ uvedl tradiční fotbalový mač kněží s „Kolovratskými chlopy“ nehrající kapitán a pomocný biskup Martin David. Již pošesté se díky místnímu faráři P. Pavlu Kuchaři sešli lidé z Dolního Benešova, Zábřehu a okolních vesnic, aby společně prožili nedělní sportovní odpoledne.

P. Pavel Kuchař ještě jako vojenský kaplan organizoval fotbalová utkání kněží s vojáky a dalšími týmy. Po jeho přeložení do Mladé Boleslavi byla tato tradice na několik let přerušena a pak ho kněžská služba zavedla na tzv. Prajskou. „S nástupem do Dolního Benešova jsem se dozvěděl, že mezi farníky je pár chlapů, co na hřišti čutají fotbal,“ popisuje začátky kněz a pokračuje: „Tak jsem prostě z části z hecu za nimi zašel, jestli by si nezahráli proti farářům. Okamžitě kvitovali, že ano, takže po nějaké pauze se znovu sešli kněží, kteří sice spolu netrénují, ale nebojí se kopnout do balónu a trefit.“ Na ně si P. Pavel zjistil telefonní kontakty a obvolává je. Největší stresové situace pro něho začínají týden před zápasem, kdy mu chodí SMS s omluvami, že z různých důvodů nemohou. Nakonec se vždy tým (doplněný i o studenty teologie) dá dohromady, i když většinu zápasů zatím vyhráli Kolovratští chlopi, pojmenovaní podle jedné čtvrti v obci. Každý rok P. Kuchaře oba týmy žádají, ať utkání, kterému předchází fotbalový zápas dětí a uzavírá ho fotbal žen, znovu zorganizuje. První zápas hrál dorost, pak kněží a poslední ženy. „Myslím si, že co se odehrává v kostele, by měl být vrchol života křesťanů, ale nemohu lidi do něj nahnat. Mohu jít mezi ně ven, třeba na hřiště nebo místní letiště, prostě se mezi nimi pohybovat, žít s nimi. Účast diváků je pro mne důkazem, že ta akce má smysl,“ uzavírá P. Kuchař.

Atmosféra setkání byla neopakovatelná, se vším všudy, co k dobrému fotbalu patří – dechovka, slavnostní nástup fotbalistů, pivo v kelímku, hrající si děti i „dobré“ rady diváků, co má který fotbalista hrát. I ta sem přivádí kněze z celé diecéze. Z nejvzdálenějšího místa Frenštátu pod Radhoštěm přijel s číslem devět P. Petr Kříbek. „Farníci slíbili, že mě příští rok přijedou povzbudit,“ těší se radhošťský farář.

Tým kněží nastoupil ve složení: nehrající kapitán, pomocný biskup Martin David, který tým povzbuzoval a provedl první výkop míče. Brankář P. Jakub Dominik Štefík, kaplan z farnosti Ostrava-Zábřeh, vychytal velké množství pokusů o gól, ale pět míčů skončilo za jeho zády v brance. Dále nastoupili P. Petr Smolek z farnosti Rychvald (s číslem 4), P. Vojtěch Janšta z farnosti Bohuslavice (5), Jan Slepička, student I. ročníku Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci (6), Jan Jurečka, jáhen z farnosti Ostrava-Svinov (7), biskupský vikář pro pastoraci P. Vít Zatloukal z farnosti Petřvald (8), P. Petr Kříbek z farnosti Frenštát pod Radhoštěm (9), Karel Honka, student II. ročníku Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci (10), P. Jiří Caha salesián z Don Boska (11) a P. Vítězslav Řehulka z Ostravy-Zábřehu (16).

Foto: Miroslav Zimerman

Pin It